SALARII MAI MICI PENTRU APROAPE JUMATATE DINTRE ROMANI – 41% dintre consumatorii romani dezvaluie ca locul lor de munca a fost afectat de criza Covid, inregistrand scaderi salariale sau somaj tehnic
Masurile economice pentru ajutorarea populatiei in vremea epidemiei de coronavirus anuntate de guvernul Orban nu se prea simt in buzunarul romanilor. Din contra.
Ce s-a intamplat in cele doua luni in care a fost declarata starea de urgenta, perioada in care multi dintre romani au fost trimisi in somaj tehnic, iar pe o multime de afaceri s-a pus lacatul, dar si pe intreaga perioada de epidemie de coronavirus? Printre altele, taieri de salariu pentru 41% dintre romani.
Compania Intrum a desfasurat un studiu dedicat pe 4800 de consumatori din 24 de tari din Europa, inclusiv Romania. Raportul European al Platilor Consumatorilor, editia Covid-19, lansat de Intrum, releva un efect imediat al crizei asupra bunastarii financiare. Astfel, in timp ce rata angajarilor scade iar rata somajului creste, anxietatea consumatorilor cu privire la finantele personale este din ce in ce mai prezenta.
Potrivit Intrum, 67% dintre romanii intervievati declara ca, in comparatie cu acum sase luni, bunastarea lor financiara este intr-o vizibila scadere. 72% dintre femeile intervievate, respectiv 61% dintre barbati, cu precadere in intervalul 22-37 de ani, afirma ca nivelul bunastarii financiare a suferit o scadere in urma Covid-19.
In ceea ce priveste previziunile consumatorilor pentru urmatoarele sase luni, acestia se declara optimisti, 29% dintre respondentii din Romania declarand ca se asteapta la o imbunatatire a situatiei financiare in urmatoarele 6 luni.
Referitor la situatia financiara in contextul Covid-19, nivelul de trai al consumatorilor romani a inregistrat urmatoarele modificari:
-41% dintre consumatorii romani au declarat ca locul lor de munca a fost afectat de criza Covid-19, inregistrand scaderi salariale sau somaj tehnic;
-38% dintre consumatori afirma ca dupa plata facturilor, acestia mai gasesc cu greu resurse pentru cheltuielile lunare, cel mai afectat fiind segmentul 38-44 ani;
-In consecinta, 65% dintre respondenti au amanat plata facturilor pentru a face fata cheltuielilor lunare;
-Din cauza Covid-19, 54% dintre consumatori s-au indatorat si mai mult pentru a face fata cheltuielilor zilnice.
Potrivit Intrum, exista insa si o parte buna ce reiese din Raportul European al Platilor consumatorilor: 33% dintre romani afirma ca situatia Covid-19 a avut un impact pozitiv in administrarea finantelor personale, acestia incercand sa cheltuie mai putin pentru produsele de zi cu zi. Media la nivel European este de 36%, iar tari precum Estonia (65%), Franta (46%) sau Irlanda (47%) stau cel mai bine la acest capitol.