S-AU INCASAT APROAPE 3 MILIARDE EURO – Banii au intrat in conturile ministerului de Finante

472

Avem gaura mare la buget, dar Comisia Europeana face platile. Vineri, 29 septembrie 2023, au intrat in conturile Romaniei peste 2,7 miliarde euro, a anuntat ministrul de Finante, Marcel Bolos.

Potrivit acestuia, alaturi de prefinantare si prima transa din PNRR, Romania a beneficiat pana la aceasta ora cumulat de plati de aproape 10 miliarde euro. Anuntul vine la scurt timp dupa ce Bolos anunta in urma cu cateva zile ca exista pericol de suspendare a fondurilor europene destinate Romaniei. Ministrul de Finante a dat detalii cu privire la mesajul primit de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI).

Iata anuntul ministrului de Finante:

𝐏𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟐,𝟕 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐭̦𝐚𝐫𝐚̆. Spuneam la 1 septembrie ca pana la sfarsitul acestei luni ar trebui sa ajunga in tara banii aferenti cererii de plata II din Planul National de Redresare si Rezilienta. Ei bine, astazi au intrat in conturile Romaniei peste 2,7 miliarde euro.
Alaturi de prefinantare si prima transa din PNRR, tara noastra a beneficiat pana la aceasta ora cumulat de plati de aproape 𝐳𝐞𝐜𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, din cadrul acestui instrument.

Laude pentru sef

Este o reusita importanta. Depunerea acestei cereri a fost rezultatul unui efort consolidat al tuturor ministerelor implicate si a prim-ministrului de la acel moment, domnul Nicolae Ionel Ciuca. Chiar daca avem un PNRR complex si numai pentru aceasta cerere a trebuit sa trimitem peste 3.000 de documente, Romania a fost printre primele tari din UE care a reusit sa faca diligentele pentru a doua transa de bani.

Proiect vast

Ma tot auziti ca subliniez: trebuie sa ducem la bun sfarsit reformele asumate si sa nu pierdem niciun cent care ni se cuvine. Sa nu uitam nicio zi ca PNRR este un proiect vast cu implicatii directe si indirecte in aproape toate domeniile, de succesul caruia depind redresarea si dezvoltarea economiei, stabilitatea si sustenabilitatea bugetului, cat si performantele procesului administrativ.
Daca vom duce la bun sfarsit aspectele cheie pe care ni le-am asumat, va insemna impulsionarea economiei si generarea unui efect multiplicator solid pentru investitiile in autostrazi, infrastructura feroviara, scoli, infrastructura spitaliceasca si tot ceea ce inseamna imbunatatirea calitatii vietii pentru romani”.

Urecheala de la FMI

Bolos anunta in urma cu cateva zile ca exista pericol de suspendare a fondurilor europene destinate Romaniei. Ministrul de Finante a dat detalii cu privire la mesajul primit de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI).
Oficialii Comisiei Europene i-au transmis ca deficitul bugetar este ingrijorator, iar daca nu se iau masuri va ajunge la cote alarmante:

„Sunteti in pericol sa va suspendam fondurile europene, toate, si din Politica de coeziune si din PNRR”, au transmis oficialii europeni. Mai pe romaneste „v-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma, cheltuiti fara sa puneti nimic in loc si sacul a ajuns la fund”, a tradus Bolos.
Potrivit ministrului, Romania risca sa piarda 75 miliarde euro si sa inchida toate proiectele de investitii, care ar ramane fara sursa de finantare: adica toate proiectele din bani europeni ce inseamna drumuri noi, spitale noi, scoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau retele de apa-canalizare s-ar opri. Si reprezentantii FMI i-au spus lui Bolos ca este nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetara:
“Aveti nevoie sa reduceti deficitul bugetar si sa luati masuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”.

 

 

 

 

 

Ultimele articole