Grid star
eveniment

S-a aprobat strategia pentru gestionarea datoriei Romaniei: “Se va continua politica de contractare a imprumuturilor de la institutiile financiare internationale” (Memorandumul)

Guvernul a aprobat Strategia de administrare a datoriei guvernamentale pentru perioada 2024-2026, prezentata intr-un memorandum de Ministerul Finantelor.
In conditiile mentinerii unor deficite bugetare ridicate, Romania aflandu-se in Procedura de deficit excesiv, Ministerul Finantelor are in vedere asigurarea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice, in principal in moneda nationala pentru a continua procesul de dezvoltare a pietei interne, corelat cu capacitatea de absorbtie a pietei interne a titlurilor de stat in lei, in paralel cu accesarea pietelor financiare externe, in functie de oportunitatile  oferite pe aceste piete, cu scopul extinderii maturitatii medii pentru total datorie si diversificarii bazei investitionale. 
Totodata, potrivit Executivului, "se va continua politica de contractare a imprumuturilor de la institutiile financiare internationale (IFI-uri) in vederea asigurarii unor surse robuste de finantare si asigurarii minimizarii costurilor pe termen mediu si lung".

Strategia este in concordanta cu indicatorii bugetari prevazuti in Strategia Fiscal-Bugetara pe termen mediu pentru perioada 2024-2026 si prevede directia si liniile directoare in care Ministerul Finantelor va actiona pentru imbunatatirea structurii portofoliului datoriei publice, principiile care vor sta la baza deciziilor de finantare, si care sunt exprimate sub forma unor intervale tinta avute in vedere pentru principalii indicatori de risc – riscul de refinantare, riscul ratei dobanzii si riscul valutar. 
Se precizeaza ca strategia se limiteaza la datoria contractata direct sau garantata de Guvern, prin intermediul Ministerului Finantelor, insa nu include imprumuturile din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului („finantarea temporara”), instrumentele de cash management si garantiile acordate in numele si contul statului de catre Exim Banca Romaneasca, care au fost preluate in structura datoriei publice incepand cu anul 2022, conform deciziei Curtii de Conturi nr.3/11.01.2023.

Analiza pe indicatorii de risc

Evolutia indicatorilor de risc arata ca pe parcursul anului 2023 si primul trimestru al anului 2024 acestia s-au incadrat in tintele indicative stabilite conform Strategiei anterioare pentru perioada 2023-2025. Pe parcursul anului 2023, MF a mentinut o politica de finantare predictibila si flexibila, in conditiile majorarii nevoilor de finantare de la un volum initial de 160 miliarde lei pana la 203 miliarde lei si a deficitului bugetar (in termeni cash) de la 4,4% din PIB la 5,7% din PIB. Cererea din partea mediului investitional, atat pe pietele interne cat si externe, desi oscilanta s-a mentinut atractiva, in conditiile mentinerii incertitudinilor generate de contextul geopolitic dificil urmare a razboiului Ucraina – Rusia.

Randamentul titlurilor de stat

In memorandum se arata ca pe piata interna s-au emis titluri de stat si contractat imprumuturi in valoare totala de aproximativ 140 miliarde echivalent lei (din care 3,6 miliarde euro si 123,1 miliarde lei), din care titlurile de stat destinate populatiei in cadrul programelor TEZAUR si FIDELIS sunt in valoare de 21,5 miliarde lei: 
“Obligatiunile de stat de tip benchmark denominate in lei cu scadente initiale cuprinse intre 3 - 15 ani au fost emise si redeschise aproape in fiecare luna. Ministerul Finantelor a urmarit extinderea maturitatii medii ramase a titlurilor de stat, mare parte din emisiuni fiind emise pe segmentul maturitatilor medii si lungi.
Pe pietele financiare internationale s-au emis euroobligatiuni in valoare de 10,6 miliarde echivalent euro, fiind lansate 3 emisiuni de euroobligatiuni denominate in euro si dolari, precum si 13 plasamente private, acestea din urma fiind utilizate in scopul completarii finantarii externe. De asemenea, finantarea externa a inclus si trageri in valoare totala de circa 1,3 miliarde euro in cadrul imprumuturilor contractate de la institutii financiare internationale (BEI, BIRD, etc.), precum si sumele disponibilizate in cadrul componentei de imprumut pentru implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) in valoare de 893 milioane euro.
Evolutia randamentelor la titlurile de stat emise pe piata interna si externa in perioada 2022-2023 arata ca la sfarsitul anului 2023 acestea se situau la niveluri crescute comparativ cu sfarsitul anului 2022”. 

>>Memorandumul Finantelor 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani