RUSIA TAIE GAZELE INCEPAND DE MARTI – Plata in ruble a fost refuzata. Aproximativ doua miliarde de metri cubi de gaz nu vor mai fi livrati de Gazprom. Compania olandeza a inceput sa achizitioneze gaz din alte surse

1108

sursa foto: twitter President of Russia

Rusia va taia gazul livrat in Olanda, incepand de marti, dupa ce compania olandeza Gasterra a refuzat sa plateasca in ruble. Gazprom a anuntat ca sisteaza livrarile incepand din 31 mai 2022, potrivit digi 24, care citeaza FD.nl.

Oprirea livrarilor Gazprom inseamna ca aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrati, in conditiile in care contractul semnat cu rusii, care nu prevedea plata in ruble, se incheie in 1 octombrie 2022.
Compania olandeza a anticipat insa ca rusii vor lua aceasta decizie si a inceput sa achizitioneze gaz din alte surse. Conform autoritatilor olandeze, oprirea gazului rusesc nu va avea consecinte in ce priveste rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuintele olandezilor si nu va afecta nici companiile din aceasta tara.

Decretul lui Putin

Vladimir Putin a anuntat la sfarsitul lunii martie ca tarile “neprietenoase” Moscovei vor trebui sa achite gazele pe care le importa din Rusia in ruble. Mai exact, vor trebui sa isi deschida conturi in ruble la bancile rusesti, urmand ca platile pentru livrarea gazelor sa se faca in aceste conturi.
Am semnat un decret care stabileste regulile de comercializare a gazelor naturale rusesti cu asa-zise state neprietenoase. Pentru a putea cumpara gaze naturale rusesti, atunci clientii straini vor trebui sa deschida un cont in ruble la banci rusesti si sa faca platile din aceste conturi, incepand de maine.
Daca platile nu vor fi facute in acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plata din partea clientilor, cu toate consecintele de rigoare. Nimeni nu ne da noua nimic pe gratis si nici noi nu avem de gand sa facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”
.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole