RUSIA, PE CALE DE A DEVENI CEL MAI PUTERNIC ACTOR IN PIATA CRIPTO – Bitcoin, acceptat pentru plata gazelor rusesti, alaturi de rubla, yuanul chinezesc si lira turceasca
Rusia semnaleaza ca este deschisa sa accepte inclusiv Bitcoin (BTC) pentru exporturile sale de petrol si gaze. Precizarea vine in contextul in care presedintele comitetului pentru energie al Dumei, Pavel Zavalny, a declarat recent ca atunci cand vine vorba de tari "prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusa sa fie mai flexibila cu optiunile de plata si sa accepte yuani, lire turcesti, dar si BTC.
Gilda Popa
Declaratia lui Zavalny vine in contextul in care presedintele Vladimir Putin a cerut saptamana trecuta Kremlinului sa emita o directiva catre Gazprom pentru a transforma contractele in ruble pentru “tarile neprietenoase”, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor. In opinia sa, furnizarea de marfuri rusesti catre UE, SUA si primirea platilor in dolari si euro "nu are niciun sens pentru noi”. Presedintele a solicitat Bancii Centrale si guvernului sa stabileasca in termen de o saptamana ordinea operatiunilor pentru achizitionarea de ruble pe piata interna de catre cumparatorii de gaze rusesti.
La randul sau, Pavel Zavalny a precizat joi, 24 martie, intr-o conferinta de presa ca, atunci cand vine vorba de tari "prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia va accepta ca plata moneda nationala fiat a cumparatorului, inclusiv Bitcoin, relateaza postul american CNBC.
"De mult am propus Chinei sa trecem la decontari in monede nationale - ruble si yuani”, a spus Zavalny. "Cu Turcia, vor fi lire si ruble. De asemenea, tranzactiiile vor putea fi efectuate in Bitcoin”, a spus presedintele comitetului pentru energie al Dumei, citat de CNBC.
Confruntata cu sanctiunile inasprite din partea tarilor occidentale din cauza invaziei sale in Ucraina, Rusia pregateste alternative de plata la euro si dolar pentru exporturile sale de petrol si gaze. Iar una dintre alternativele luate in calcul, pentru care Kremlinul construieste deja o infrastructura legislativa si tehnica, este plata in criptomonede.
Kremlinul a anuntat in februarie 2022 legalizarea si reglementarea criptomonedelor
Reamintim ca Lumea Banilor a relatat, luna trecuta, ca guvernul de la Kremlin si banca centrala a Rusiei au ajuns la un acord cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, potrivit unui anunt de marti, 8 februarie 2022, al Executivului rus. Astfel, criptomonedele vor fi considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. Reglementarea a fost anuntata cu doar doua saptamani inainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei.
"Rusia cauta in mod clar de ceva vreme sa se diversifice in alte monede. Dar tara nu era pe deplin pregatita pentru ca activele valutare straine sa fie inghetate. (n.r. Pot face asta pentru ca rusii) au ceva de care lumea are nevoie. Rusia este exportatorul nr. 1 de gaze naturale la nivel global”, a declarat Nic Carter, cofondatorul Coin Metrics. El a declarat pentru CNBC ca Rusia s-a pregatit pentru acest tip de tranzitie din 2014, cand a inceput asa numita "de-dolarizare” in urma sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei.
In pofida faptului ca SUA au interzis importurile de petrol rusesc ca parte a raspunsului la razboiul Moscovei impotriva Ucrainei, surse occidentale au declarat pentru CNBC ca este putin probabil ca Uniunea Europeana sa urmeze exemplul SUA, avand in vedere dependenta sa puternica de energia rusa.
In acest context, anuntul lui Putin ca Rusia nu va mai accepta plata in euro si dolari a dus la dublarea pretului la gaze din Europa, pe fondul unei piete a energiei aflata deja sub presiune.
In acelasi timp, pretul Bitcoin a crescut cu aproape 6% in ultimele 24 de ore si cu peste 14% in ulima saptamana, la 47.000 dolari pe fondul declaratiilor Rusiei privind posibilitatea dea plati gazele rusesti in Bitcoin.
Vladimir Putin si-a schimbat radical viziunea in ce priveste criptomonedele in ianuarie 2022
Putin si-a schimbat recent tonul in ce priveste Bitcoin. In 2021, liderul rus i-a spus lui Hadley Gamble de la CNBC ca, desi credea ca BTC are valoare, nu era convins ca acesta ar putea inlocui dolarul american in reglementarea tranzactiilor cu petrol. Acum, Kremlinul este la un pas de a-l accepta ca forma de plata pentru exporturile majore, inclusiv cele de energie.
Lumea Banilor a relatat la finalul lunii ianuarie dezbaterea aprinsa intre ministerul rus de Finante si banca centrala cu privire la modul de reglementare a pietei cripto.
Banca Nationala a Rusiei a avut o pozitie extrem de severa in raport cu industria cripto, pe care a exprimat-o in decembrie, anul trecut. In ianuarie 2022, banca centrala a cerut o interdictie a criptomonedelor in Rusia, intr-un raport care avertiza cu privire la natura speculativa a industriei. Insa propunerea a generat opozitie din partea Ministerului de Finante al Rusiei. La cateva zile dupa solicitarea bancii centrale pentru o interdictie, Ivan Chebeskov, un oficial al ministerului, a spus ca guvernul ar trebui sa reglementeze industria cripto, mai degraba decat sa o interzica in intregime. El a avertizat ca o interdictie totala ar putea duce la ramanerea in urma a Rusiei in domeniul tehnologiei.
Au aparut, de asemenea, rapoarte conform carora presedintele Vladimir Putin sustine eforturile de reglementare a sectorului cripto si in special a mineritului cripto in tara.
Cea mai mare banca de stat din Rusia, Sberbank, a primit licenta pentru a emite si intermedia tranzactii cu active digitale
Pe 18 martie 2022, banca centrala a Rusiei a acordat o licenta de a emite si a schimba active digitale celei mai mari banci de stat din tara, Sberbank.
Potrivit declaratiei oficiale, companiile rusesti vor putea sa-si emita propriile active digitale pentru a atrage investitii pe piata, sa achizitioneze active digitale prin sistemul Sberbank sau sa faca alte astfel de tranzactii sub noua licenta, relateaza cryptopotato.com.
Sergey Popov, directorul diviziei de afaceri de tranzactii, Sberbank, a declarat ca va folosi tehnologia blockchain pentru a asigura siguranta si securitatea tranzactiilor digitale.
"Companiile vor putea sa faca prima tranzactie pe platforma noastra blockchain peste o luna. Tocmai incepem activitatea cu activele digitale, realizand ca dezvoltarea ulterioara necesita adaptarea cadrului de reglementare actual. Pentru a face acest lucru, suntem pregatiti sa lucram indeaproape cu organismele de reglementare si executive din domeniu”, a precizat Sergey Popov.
Interesant este ca aprobarea vine la doar cateva saptamani dupa ce Banca Nationala a Rusiei a cerut o interdictie generala a tranzactionarii si extragerii activelor criptomonede. Sanctiuni fara precedent din partea tarilor occidentale au lovit inima sistemului financiar al Rusiei. Sberbank a fost printre institutiile financiare vizate de sanctiunile instituite de Statele Unite, precum si de Uniunea Europeana.
In 2020, directorul executiv al Sberbank, German Gref, a declarat ca banca lucreaza indeaproape cu compania de investitii bancare – JP Morgan – pentru a-si lansa propria criptomoneda, numita Sbercoin.