RUSIA INTRODUCE FACILITATI FISCALE PENTRU INDUSTRIA CRIPTO – Scutiri de taxe si impozite pentru tranzactiile cu criptomonede, aprobate de Parlamentul rus
Duma de Stat, camera inferioara a legislativului rus, a adoptat marti, 28 iunie, un proiect de lege privind impozitarea activelor digitale care scuteste vanzarea acestora de taxa pe valoarea adaugata (TVA) in Federatia Rusa. Companiile care ofera servicii de tranzactionare a activelor digitale vor fi, de asemenea, exceptate de la plata TVA, potrivit agentiei de stiri RIA Novosti, citata de CoinTelegraph.
Gilda Popa
Scutirile de taxe vizeaza inclusiv operatorii de sisteme informatice implicati, si stabileste cotele de impozitare pe veniturile realizate din vanzarea activelor digitale, precizeaza si Reuters.
In plus, proiectul de lege a stabilit cote de impozit pe venit de 13% pentru platformele rusesti de exchange cripto - pentru primele 5 milioane de ruble (in prezent aproximativ 93.000 dolari) - din baza impozabila anual, 15% pentru sumele care depasesc aceasta limita si 15% in general pentru operatorii de schimb valutar. Cota actuala de impozitare pentru companii este de 20%.
Impozitarea activelor digitale din proiectul de lege recent aprobat de Duma de Stat este analoga cu taxele pe valori mobiliare, transmite RIA Novosti. Guvernul a mentionat in proiectul de lege ca o procedura fiscala separata pentru activele digitale este cheia pentru crearea unei economii digitale eficiente si competitive.
Banca Rusiei a aprobat utilizarea criptomonedelor si a altor active digitale pentru comertul exterior
Reglementarea sectorului cripto din Rusia a strarnit dezbateri interne aprinse, in special intre banca centrala, care a sugerat anul trecut interzicerea criptomonedelor si oficialii de la Kremlin care au vazut in industria cripto o oportunitate de a contracara efectul sanctiunilor. In cele din urma, autoritatile de la Moscova au ajuns la un acord in aceasta privinta, iar Banca Centrala a Rusiei a aprobat recent utilizarea criptomonedelor si a altor active digitale pentru comertul exterior. Anuntul a fost facut pe 31 mai 2022, de prim-viceguvernatorul bancii centrale Ksenia Yudaeva, care a declarat ca "in principiu nu ne opunem utilizarii criptomonedei in tranzactiile internationale”, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.
Rusia si-a temperat in ultimele luni pozitia sceptica fata de criptomonede, deoarece tara a simtit din ce in ce mai mult presiunea sanctiunilor economice occidentale care decurg din invazia sa in Ucraina. Bancile majore din Rusia au fost blocate din sistemul SWIFT, iar tarile G7 au interzis saptamana aceasta achizitionarea de aur rusesc nou extras sau rafinat. Aceste miscari, impreuna cu o serie de alte sanctiuni, au condus la situatie creata luni, 27 iunie, de nerespectarea a raportarii de catre Rusia a serviciului datoriei externe.
Rubla digitala intra in teste din aprilie 2023
Banca Sber a Rusiei se pregateste sa lanseze o moneda stabila, iar prim-vicepresedintele Bancii Centrale Ruse, Olga Skorobogatova, a declarat saptamana trecuta intr-un interviu ca testele privind implementarea unei ruble digitale vor fi mutate din 2024 in aprilie 2023. Un proiect pilot care implica 12 banci ruse este in curs de desfasurare.
"Cred ca toate statele care se respecta vor avea o moneda digitala nationala in termen de trei ani. […] Ar trebui sa fim pregatiti cat mai curand posibil. In plus, acest lucru va rezolva problema blocarii de la SWIFT, deoarece aceasta integrare va face ca SWIFT sa fie inutil”, a spus Skorobogatova.
In februarie 2022, platforma blockchain Atomyze a primit prima licenta de schimb de active digitale in Rusia. La scurt timp dupa aceea, a urmat o licenta pentru Sberbank.
Kremlinul si Banca Centrala a Rusiei au ajuns la un acord in februarie 2022 cu privire la modul de reglementare a criptomonedelor, a relatat Lumea Banilor la acel moment. Astfel, criptomonedele sunt considerate "valute”, iar tranzactiile cripto de peste 600.000 de ruble (aproximativ 8.000 dolari) vor trebui declarate. In caz contrar, omiterea acestei declaratii ar putea fi considerata o fapta penala.