ROMANII SUNT IN STRADA – Mesaj pentru Nicolae Ciuca: "Oamenii s-au saturat, totul creste, mai putin salariile”
Cartel Alfa protesteaza in Bucuresti si ii trimite un mesaj premierului Nicolae Ciuca: "Stop saracirii populatiei! Oamenii s-au saturat, totul creste, mai putin salariile”.
Sindicalistii cer cresterea de salarii si pensii, protejarea de inflatie a veniturilor, controlul preturilor si taxarea super-profiturilor.
In scrisoarea trimisa premierului de catre Cartel Alfa se arata ca pe masura ce iarna se apropie, romanii vad ca valoarea salariilor scad in fiecare zi, in in timp ce preturile tuturor produselor, ratele la banci si facturile sunt nerealist de mari:
"Lucratorii si pensionarii sunt principalele victime ale acestei crize a costurilor de trai, cei cu venituri mici si persoanele vulnerabile fiind cei mai afectati”.
Sindicalistii mai cer protejarea veniturilor de inflatie si pastrarea puterii de cumparare prin cresterea urgenta si consistenta a salariului minim, cresterea pensiilor si repararea inechitatilor din sistem, precum si deblocarea negocierilor colective.
"Respingem saracia in care sunt impinsi milioane de cetateni prin facturi crescute, salarii si pensii mici, alimentatie si locuinte precare”.
Iata scrisoarea adresata premierului:
"STOP SARACIRII POPULATIEI!
CEREM: cresteri de salarii si pensii, protejarea de inflatie a veniturilor – controlul preturilor si taxarea super-profiturilor – deblocarea negocierilor colective – aplicarea integral si fara discriminare a legilor salarizarii nr. 153/2017 si nr. 195/2020
Catre: Guvernul Romaniei
Domnului Nicolae Ionel CIUCA, Prim Ministru
Domnule Prim ministru,
CNS Cartel ALFA desfasoara actiuni de protest la nivel national pentru cresterea urgenta a salariilor si pensiilor, impotriva cresterii alarmante a costurilor de trai si atacurilor asupra drepturilor lucratorilor.
Oamenii muncii s-au saturat, totul creste, mai putin salariile! Avem nevoie de o crestere a veniturilor, deblocarea negocierilor colective si a drepturilor sindicale prin modificarea Legii dialogului social.
Pe masura ce iarna se apropie, oamenii muncii vad ca valoarea salariilor lor (si economiile, pentru cei care au) scade in fiecare zi, in timp ce preturile tuturor produselor, ratele la banci si facturile sunt nerealist de mari. Lucratorii si pensionarii sunt principalele victime ale acestei crize a costurilor de trai, cei cu venituri mici si persoanele vulnerabile fiind cei mai afectati.
Desigur, multe dintre cauzele majore ale crizei actuale a preturilor depasesc granitele tarii si exista aspecte care trebuie abordate la nivel european. Guvernantii nostri au insa responsabilitatea clara de a lua masuri care atenueaza socul asupra oamenilor si gospodariilor, le protejeaza veniturile de inflatie si sustin locurile de munca.
Factura la energie
Ce vedem in schimb? Masuri haotice si complet de neinteles de factuare a energiei, cresteri de dobanzi care arunca in aer bugetul familiilor, balbaieli, reveniri si enorm de multa nesimtire demonstrata de clasa politica prin recentele cresteri consistente ale salariilor parlamentarilor. In conditiile in care foarte multi cetateni sunt deja in situatia de a face alegeri dureroase intre plata facturilor si hrana, guvernul vine acum cu noi masuri aberante precum cresteri generale de impozit pe proprietati. Sigur, impozitele trebuie crescute si sustinem impozitarea progresiva, de la cei care au, de la cei bogati, de la dividente, de la profiturile nesimtite facute pe seama cetatenilor, nu tot de la cei saraci. In tot acest timp, companiile din energie si bancile au profituri record, aiuritoare, neatinse de masuri care sa le limiteze sau sa le redistribuie catre societate.
Este nevoie de actiune imediata in patru directii prioritare:
-Stoparea cresterii preturilor!
Este nevoie de interventie coordonata la nivel national si European asupra formarii preturilor, pentru reducerea facturilor aberante, care arunca gospodariile in saracie si intreprinderile la faliment, in timp ce companiile din energie obtin profituri record; Asa cum am aratat in scrisoarea transmisa Guvernului la inceputul lunii septembrie, este nevoie de o resetare a pietei de energie si reglementari clare impotriva speculei din energie;
-Cresterea salariilor si pensiilor!
Protejarea veniturilor de inflatie si pastrarea puterii de cumparare prin cresterea urgenta si consistenta a salariului minim, cresterea pensiilor si repararea inechitatilor din sistem, precum si deblocarea negocierilor colective;
-Deblocarea negocierilor colective, prin modificarea Legii Dialogului Social
Recent, a fost adoptata Directiva europeana privind salarii minime adecvate. Aceasta cere statelor membre sa promoveze negocierea colectiva si sa combata distrugerea sindicatelor, iar in tarile cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui sa se elaboreze un plan de actiune pentru a sprijini negocierea colectiva. Reamintim aici ca in Romania, nivelul de acoperire al negocierilor colective este in prezent foarte scazut, doar 20% dintre lucratori beneficiind de prevederile unui contract colectiv de munca din cauza obstacolelor legislative introduse in 2011. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile (companie, sector si national) este urgenta, aceasta fiind si un jalon in cadrul PNRR, cu termen pana la sfarsitul anului.
-Aplicarea integral si fara discriminare a Legii 153/2017 si a Legii 195/2020!
La motivele de nemultumire ale membrilor nostri se adauga lipsa respectului fata de legislatia in vigoare a guvernului si a partidelor politice parlamentare din cadrul coalitiei. Legea salarizarii in sistemul public, asa cum a fost aplicata defectuos in ultimii ani, este o sursa majora de discriminare si inechitate. De asemenea, aplicarea imediata a legii 195/2020 (Statutul feroviarului) este necesara si urgenta pentru a reaseza salarizarea in sistemul de transport feroviar, sistem care are foarte multe disfunctionalitati si probleme de atragere a personalului tanar din cauza salarizarii extrem de precare, neconforme cu pregatirea si complexitatea muncii.
Criza economica
In concluzie, suntem pe deplin constienti ca Romania, alaturi de intreaga Europa, trece print-o criza economica de amploare. Credem insa ca este nevoie de politici publice echilibrate, elaborate printr-o consultare reala cu partenerii sociali, care sa distribuie echitabil efortul si costurile.
Respingem saracia in care sunt impinsi milioane de cetateni prin facturi crescute, salarii si pensii mici, alimentatie si locuinte precare!
Suntem impotriva unei societati guvernate strict in beneficiul celor bogati si privilegiati!
Salarii echitabile, facturi accesibile, alimentatie suficienta si o locuinta decenta: acestea nu sunt un lux - sunt drepturile noastre!”.