ROMANII SE REVOLTA – Florin Citu, chemat la discutii: “Blocarea salariilor nu se justifica”
Cartel Alfa anunta ca "lucratorii se revolta fata de politicile anti-sociale" si il cheama pe premierul Florin Citu la discutii.
Intr-o scrisoare trimisa sefului Executivului, Cartel Alfa arata ca cea mai mare parte din povara fiscala este pe umerii salariatilor, 43,5%, fata de 2,45% angajator.
In scrisoare se precizeaza ca Romania are o politica fiscala care dezavantajeaza salariatii, iar cresterea economica este distribuita inechitabil: 52% din PIB catre capital si 38,2% catre lucratori, cu mult mai jos decat media UE, de 47,8% catre lucratori:
“Cresterea salariului minim cu un procent cu mult sub cel rezultat din formula asumata anul trecut de guvern, in conditiile unor cresteri accelerate de preturi, este un alt mod prin care guvernul transfera costurile crizei pe seama lucratorilor”.
Cartel Alfa acuza si ca blocarea salariilor nu se justifica.
Iata comunicatul Cartel Alfa:
“Protestele CNS Cartel ALFA continua! Lucratorii se revolta fata de politicile anti-sociale!
Astazi, Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA a transmis o scrisoare premierului, prin intermediul careia solicitam o intrevedere pentru a discuta problemele grave cu care se confruta lucratorii din Romania si posibilele solutii pentru rezolvarea lor. Redam mai jos textul scrisorii:
27 Ianuarie 2021
Catre: Guvernul Romaniei
Domnului Florin CITU, Prim Ministru
Domnule Prim Ministru,
Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA, organizatie reprezentativa la nivel national, va solicita o intrevedere in vederea discutarii problemelor grave cu care se confrunta in aceasta perioada lucratorii din Romania, precum si solutiile pe care propunem pentru abordarea lor.
Concret, este vorba despre:
Necesitatea modificarii cadrului legislativ privind negocierile colective (Legea 62/2011)
Mentinerea blocajului asupra negocierilor colective (in special la nivel de sector, imposibil de realizat in conditiile actualei legislatii) determina mentinerea salariilor la un nivel extrem de scazut in Romania, inclusiv in sectoarele care inregistreaza in aceasta perioada cresteri semnificative ale cifrelor de afaceri si ale profiturilor.
Acest lucru nu doar impiedica oamenii muncii sa beneficieze in mod echitabil de rezultatul muncii lor, dar priveaza si bugetul de stat de venituri suplimentare din domenii economice care sunt acum pe plus. Negocierea colectiva, prin contractele colective de munca, este singurul instrument care poate conduce la o asezare echitabila a salariilor in sectorul concurential, iar acest instrument este inutilizabil din cauza piedicilor legislative din Legea 62/2011.
Fiscalitate
Cea mai mare parte din povara fiscala este pe umerii lucratorilor (43,5%, fata de 2,45% angajator). Tot lucratorii sunt cei care platesc TVA la aproape toate cheltuielile (nivelul mic al salariilor face ca intreg venitul sa mearga pe consum). Aceasta povara excesiva nu se intoarce sub forma de bunuri si servicii publice de calitate si accesibile. Spre ilustrare, doar evaziunea fiscala la TVA depaseste intreg bugetul pentru educatie.
Cota unica si-a depasit de mult utilitatea si multe tari care o adoptasera au renuntat intre timp la ea. Impozitele pe avere sunt, in schimb, la un nivel extrem de scazut in Romania. Avem o politica fiscala care dezavantajeaza lucratorii, iar cresterea economica este distribuita inechitabil: 52% din PIB catre capital si 38,2% catre lucratori, cu mult mai jos decat media UE, de 47,8% catre lucratori.
Pensii
Avem un sistem de pensii profund inechitabil. Introducerea noii formule de calcul, prevazuta de lege, ar trebui sa elimine inechitatile care conduc la pensii diferite pentru contributii egale.
Pentru cei mai multi dintre lucratorii care si-au incheiat cariera, nivelul pensiei este insuficient pentru un trai demn, iar inechitatile din sistem sunt socante pentru un stat social European. In plus, este nevoie urgenta de modificarea prevederii care penalizeaza lucratorii pentru retinerea la sursa, cu atat mai mult cu cat, in contextual actual, guvernul a acordat angajatorilor amanari la plata.
Salarii
Cresterea salariului minim cu un procent cu mult sub cel rezultat din formula asumata anul trecut de guvern, in conditiile unor cresteri accelerate de preturi, este un alt mod prin care guvernul transfera costurile crizei pe seama lucratorilor. La aceasta se adauga blocarile discretionare de salarii (in contrast cu promisiunile din campanie) la unele categorii deja nedreptatite anterior.
Blocarea salariilor nu se justifica in conditiile in care piata muncii din Romania este la 66% din productivitatea orara medie a UE, insa costul brut al orei de munca este la doar 35% din media UE (date Eurostat). Propunem identificarea unei date cat mai recente prin legea bugetului de stat de aplicare a art. 38, alin. 4 din Legea 153/2017.
Dialog social
Consultarea partenerilor sociali in luarea deciziilor, in elaborarea si implementarea politicilor publice, precum si in elaborarea actelor normative este unul dintre elementele fundamentale ale unei democratii functionale, dar si a modelului social european. Orice decizie care afecteaza lucratorii si conditiile de viata ale acestora trebuie luata pe baza de consultare cu reprezentantii lor si plecand de la date obiective.
Membrii guvernului trebuie sa inteleaga ca un proces real de consultare nu se poate desfasura nici retroactiv, nici nu are simplul rol de a bifa avize. Acesta are rolul de identifica solutii adecvate si convenabile pentru toate partile implicate si de a adopta in final legi aplicabile, intelese si asumate de toti.
Domnule Prim Ministru,
Contextul economic si social este unul extrem de dificil, iar perspectivele care se intrevad nu sunt de natura sa linisteasca pe nimeni. Din acest motiv, este cu atat mai important sa avem politici publice echilibrate, care sa distribuie echitabil efortul si costurile.
Masurile trebuie elaborate printr-o consultare reala cu partenerii sociali, pentru a depasi impreuna aceste dificultati si pentru a crea premisele unei dezvoltari sustenabile si incluzive”.