Grid star
eveniment

ROMANII SARACESC: SITUATIA FINANCIARA S-A INRAUTATIT – Preturile la energie si alimente, principalele cauze. Ratele la credite au o pondere de 27% in bugetul lunar al celor care s-au imprumutat

59,5% dintre romani declara ca situatia financiara li s-a inrautatit fata de anul trecut, rezulta din Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank in parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.  
 
Ponderea celor afectati financiar a crescut cu 10 puncte procentuale fata de precedentele trimestre, de la o medie de 49,4% in primele doua trimestre.  Si perspectivele de viitor sunt mai sumbre decat in prima jumatate a anului: 55,5% se asteapta ca situatia financiara sa li se inrautateasca in viitor, fata de 40,2% - media in prima jumatate a anului.

Preturile la utilitati (gaze, electricitate) au fost principalele elemente mentionate care au dus la deteriorarea situatiei financiare – fiind mentionate de 36,7% dintre respondenti, urmate de cresterea preturilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenti si cresterea preturilor la carburanti - 20,6%. Doar 9,4% dintre romani s-au declarat afectati de cresterea dobanzilor, in conditiile in care 40,5% dintre respondenti au declarat ca au cel putin un credit, iar riscul devalorizarii economiilor este mentionat doar de 6,23% dintre respondenti.

Ingrijorari privind evolutia preturilor

Ingrijorarile pentru perioada urmatoare sunt legate de evolutia preturilor la utilitati - gaze si electricitate -  pondere de 24,5%, urmate de cresterea preturilor de consum (18,7%).  Conflictul din Ucraina si pandemia au coborat in topul ingrijorarilor, doar 8,83% dintre respondenti (vs 19,8% la valul din primul trimestru) au indicat razboiul din Ucraina ca ingrijorare, in timp ce pandemia este motiv de ingrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenti (vs 16,3% in T1). 

Cheltuielile cu locuinta

Nivelul ridicat al ingrijorarilor legate de cresterea preturilor la utilitati este explicat de faptul ca aceste cheltuieli au o pondere ridicata in bugetul lunar al familiilor. In medie, cheltuielile cu locuinta au o pondere de 35% in bugetul lunar al familiilor. Insa pentru 40% dintre respondenti, cheltuielile cu locuinta reprezinta mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7%  - o pondere de peste 60%.

Gradul de indatorare

Ratele la credite au o pondere de 27% in bugetul lunar al celor care s-au imprumutat (40,5% din totalul respondentilor), iar gradul mediu de indatorare se mentine la un nivel confortabil. Cei care au contractat credite de consum in ultimii ani, au apelat preponderent la imprumuturi cu dobanda fixa si nu au fost afectati de cresterea dobanzilor. In schimb, la creditele pentru locuinte predomina dobanda variabila, iar cei care au astfel de imprumuturi (21,9% dintre respondenti) sunt mult mai afectati de cresterea dobanzilor. 52,3% dintre respondenti au declarat ca nu au intampinat dificultati la plata ratelor in ultimele 6 luni.  
Sondajul privind situatia financiara a romanilor a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, in luna octombrie, pe un esantion de peste 1.250 de respondenti persoane fizice din toata tara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenti sunt salariati, 46,7% au declarat venituri intre 2.500 lei si 5.000 de lei, iar aproape jumatate – 50,8% - sub 2.500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionati  au varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, 33,7% au studii superioare si 9,5% studii postuniversitare. 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani