ROMANII PRIMESC INAPOI BANII DIN AMENZI – Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial. Iata ce trebuie sa faceti

918

Ministerul Dezvoltarii a aprobat si publicat in Monitorul Oficial ordinul care stabileste procedura de restituire, de catre organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate reprezentand amenzi contraventionale pentru necompletarea formularului digital de intrare in tara.


Cei care au fost sanctionati contraventional si care au achitat amenda trebuie sa depuna o cerere la directia de taxe si impozite din cadrul primariei de domiciliu, in vederea restituirii sumelor achitate, in termen de 90 de zile incepand de miercuri, 17 august 2022. In vederea procesarii rapide a cererilor, acestea trebuie insotite de procesul verbal de constatare a contraventiei si documentul de plata.

Procedura de restituire

Cererile pot fi depuse in format fizic, electronic (e-mail/Spatiu Virtual Privat) sau prin imputernicit. Sumele pot fi restituite in contul comunicat de contribuabil, in numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scazute din alte datorii fiscale, daca acel contribuabil are de achitat impozite pe cladiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de solutionare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.
In cazul cetatenilor care au primit amenda contraventionala pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anuleaza si se scad din evidentele organelor de executare fara a fi nevoie de depunerea cererii completate. 

Amenzile aplicate

Formularul digital de intrare in Romania (PLF) s-a aplicat in perioada decembrie 2021- martie 2022, iar necompletarea lui a fost penalizata cu amenzi de pana la 3.000 de lei.
In expunerea de motive a proiectului privind restituirea banilor se arata ca din decembrie, dupa intrarea in vigoare a OUG privind implementarea formularului, s-au dat mii de amenzi romanilor care s-au intors in tara si nu au completat documentul, din lipsa de informare sau pentru ca nu au stiut cum sa acceseze platforma, sau care au completat documentul, dar datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnica sau dintr-o problema birocratica.
Initiatorii au motivat necesitatea legii si prin faptul ca sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de cate 3.000 de lei dupa ce au trecut frontiera mai multe zile la rand pentru a merge la lucru intr-o localitate din tarile vecine Rornaniei. De asemenea, in baza acestor prevederi au fost amendati si piloti si insotitorii de zbor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole