Grid star
eveniment

ROMANII CU PLATILE LA ZI: FISCUL VA PUBLICA LISTA - Ministerul de Finante: "Contribuabilii care nu au obligatii restante pot fi considerati parteneri de incredere”. Prevederi privind esalonarea TVA

Fiscul va publica lista contribuabililor care nu au obligatii restante. Este o prevedere care apare in proiectul pentru modificarea Codului de procedura fiscala initiat de ministerul de Finante condus de Adrian Caciu (foto).

In expunerea de motive se arata ca in prezent, organele fiscale au obligatia de a publica pe pagina de internet proprie lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii. Iar in Programul de guvernare 2021 – 2024, aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 42/2021 pentru acordarea increderii Guvernului, se stabileste ca obiectiv al ANAF mediatizarea celor mai buni platitori de impozite si taxe prin elaborarea "listei albe" ce cuprinde contribuabili care si-au declarat si achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata.

Astfel, se propune introducerea unui nou articol privind publicarea listelor contribuabililor care nu au obligatii restante, in sensul aducerii la cunostintei opiniei publice a contribuabililor care si-au declarat si achitat la scandenta obligatiile fiscale de plata si care nu figureaza in evidentele fiscale cu obligatii restante. In acest mod, in relatiile contractuale derulate de catre mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligatii restante pot fi considerati parteneri de incredere.

Taxele vamale, accizele si TVA, excluse de la acordarea esalonarii la plata

In proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala se mai propune excluderea de la acordarea esalonarii la plata a taxelor vamale, accizelor si taxei pe valoarea adaugata. Concret, daca propunerea va fi adoptata, in afara de ajutoarele de stat de recuperat si fondurile europene, nu vor mai intra sub incidenta esalonarii la plata taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata pentru care competenta de administrare revine Autoritatii Vamale Romane, cu exceptia inspectiei fiscale si a executarii silite.

Administrarea creantelor fiscale

"Mentionam ca in administrarea Autoritatii Vamale Romane se afla taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata, care are competenta unui organ fiscal central cu atributii de administrare a creantelor fiscale ce trebuie sa aplice prevederile Legii nr. 207/2005 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completari ulterioare, cu exceptia activitatilor de inspectie fiscala si executare silita pentru care competenta revine organelor fiscale din subordinea A.N.A.F.
De mentionat este faptul ca o parte dintre acestea reprezinta resurse proprii traditionale care se supun regulilor stabilite prin regulamente europene ce prevad recuperarea acestor obligatii cu operativitate si in integralitatea lor, inclusiv a accesoriilor aferente acestor obligatii. Prin urmare, este necesar sa se precizeze ca pe langa ajutoarele de stat de recuperat si fondurile europene, nu intra sub incidenta esalonarii la plata taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata pentru care competenta de administrare revine Autoritatii Vamale Romane, cu exceptia inspectiei fiscale si a executarii silite. In ceea ce priveste taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata care se afla in administrarea Autoritatii Vamale Romane, desi aceasta are calitatea de organ fiscal central, pentru aceste obligatii nu se acorda esalonare nici in cazul in care se transmit la ANAF in vederea recuperarii”,
se arata in nota de findamentare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani