Grid star
eveniment

ROMANII AU PROTESTAT LA COMISIA EUROPEANA IMPOTRIVA SALARIILOR MICI - Ce au aflat oficialii de la Bruxelles

Miercuri, 7 iulie 2021, se incheie protestul de sase zile al Caravanei Dreptatii Sociale, cu o oprire la Parlamentul European din Strasbourg, acolo unde vor avea loc discutii cu europarlamentari pentru sustinerea Directivei salariilor minime.

Sindicalistii Cartel ALFA finalizeaza astfel calatoria de la Bucuresti la Bruxelles pentru a protesta impotriva salarizarii scazute, care ii obliga pe multi dintre romani sa faca calatorii similare pentru a gasi conditii decente de munca si trai.
Cartel ALFA a solicitat Comisiei Europene sa elaboreze o directiva puternica privind salariile minime adecvate si negocierile colective (la care Guvernul Romaniei s-a opus), si sa puna in aplicare promisiunile Pilonului european al drepturilor sociale.

Caravana Dreptatii Sociale” a pornit vineri, 1 iulie 2021, intr-un parcurs de peste 2.000 de kilometri, cu opriri la Budapesta, Viena, München si Luxemburg pentru a organiza proteste la ambasadele Romaniei, cu sprijinul sindicatelor locale.

Membrii Caravanei, 22 de lideri nationali si regionali ai CNS Cartel ALFA, au fost primiti luni, 5 iulie, la sediul Confederatiei Europene a Sindicatelor (ETUC) din Bruxelles pentru o serie de intalniri si discutii cu liderii miscarii sindicale la nivel european.  

Intalnire la Comisia Europeana

Dupa discutiile sindicale a urmat o intalnire la Comisia Europeana, unde delegatia Cartel ALFA a fost insotita de Luca Visentini, secretarul general al ETUC.

Sindicalistii arata ca delegatia a folosit intalnirea pentru a evidentia modul in care cresterea economica din Romania in ultimul deceniu nu a dus la o mai buna calitate a vietii pentru oamenii muncii, asa cum o confirma si datele Eurostat:

-PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucratorilor romani sunt doar 28% din media UE;

-Salariul minim este de doar 281 EUR pe luna, in timp ce costul vietii este de 572 EUR pe luna;

-O treime din lucratorii romani primesc acum salariul minim, ca urmare a scaderii cu 77% a acoperirii negocierilor colective din 2011: astazi nu mai exista niciun contract colectiv de munca la nivel de sector, iar la nivel de unitate numarul de contracte colective a scazut de peste cinci ori (4000 de contracte colective, majoritatea semnate de reprezentantii salariatilor, fara o negociere reala, in timp ce inainte de modificarea Legii Dialogului Social in 2011 erau 22.000);

-Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucratorii romani primesc o pondere mult mai mica din PIB la creea caruia contribuie: 38% din PIB revine muncii, fata de 47,8% in ​​restul UE:
„Acest lucru a dus la peste patru milioane de cetateni romani care si-au parasit tara in cautarea unei vieti mai bune, desi migrantii ajung deseori in situatia de a fi exploatati ca forta de munca ieftina de catre angajatori intr-un fenomen cunoscut sub numele de dumping social.

Directiva privind salariul minim

Pentru a opri aceasta tendinta, delegatia Cartel ALFA a solicitat Comisiei sa elaboreze o directiva puternica privind salariile minime adecvate si negocierile colective (la care Guvernul Romaniei s-a opus), si sa puna in aplicare promisiunile Pilonului european al drepturilor sociale.

Petru Sorin Dandea, secretar general al CNS Cartel ALFA care a participat la caravana, a declarat:

„Mesajul pe care il transmitem la nivel european este despre necesitatea si urgenta ca Romania sa adopte politici publice orientate catre cetateni, printr-o politica de dezvoltare care abandoneaza modelul salariilor mici si al exploatarii lucratorilor.
Avem nevoie de o economie care sa functioneze pentru toti, nu doar pentru cativa, iar cresterea economica sa se reflecte in aceeasi masura in buzunarele cetatenilor si in calitatea serviciilor publice, nu doar in figurile triumfaliste ale guvernului.”


 Secretarul general al ETUC, Luca Visentini, care a participat la reuniunea de la Comisia Europeana, a declarat:

„La mai bine de 14 ani de la aderare, de beneficiile aderarii Romaniei la UE se bucura in continuare doar o mica elita, in timp ce milioane de oameni muncitori sunt obligati sa paraseasca tara pentru a gasi un loc de munca decent.
Muncitorii romani au venit la Bruxelles pentru a spune ca ajunge, iar situatia lor arata nevoia urgenta a unei directive puternice a UE privind salariile minime adecvate si mai multe negocieri colective.
Comisia a luat atitudine pe buna dreptate fata de statele membre care utilizeaza in mod abuziv fondurile UE si trebuie sa se asigure acum ca cele 14 miliarde de euro acordate romanilor prin fondul de redresare sunt folosite cu adevarat pentru a crea locuri de munca decente si pentru a promova drepturile sociale.
In caz contrar, calatoria de 2.000 de kilometri facuta de sindicalistii romani in aceasta saptamana va fi repetata de alte milioane de lucratori in urmatorii ani."
 
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani