Grid star
business capital

ROMANII AU CASTIGAT MAI PUTIN IN AUGUST 2020 – 3.275 lei salariu in mana (net)

Romanii au castigat mai putin in august 2020, fata de luna iulie 2020. Concret, un angajat a castigat in mana (net) suma de 3.275 lei.

Potrivit Raportului emis de Institutul National de Statistica (INS), vineri, 09 octombrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.337 lei, cu 131 lei mai mic decat in luna iulie 2020. Asta inseamna ca a scazut cu un procentaj de 2,4%.

In acelasi context negativ, 3.275 lei reprezinta castigul salarial mediu nominal net. Aici exista o scadere de 97 lei, adica 2,9% in termeni procentuali, comparativ cu luna iulie 2020.

INS mentioneaza ca in tehnologia informatiei, inclusiv in activitatile de servicii informatice a existat cel mai mare castig salarial mediu nominal. 7.431 este valoarea acestuia.

La polul opus se afla castigul salarial mediu nominal net in valoare de 1.704, si se regaseste in sectorul HoReCa, grav afectat in ultima perioada.

Totusi, raportat la august 2019, 7,6% este cresterea castigului salarial mediu nominal. Deci in august 2020, s-a castigat mai bine decat in august 2019, in ciuda crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Iata care sunt cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, pe domenii de interes:

- cu 17,1% in extractia carbunelui superior si inferior;

- intre 11,5% si 14,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;

- intre 5,0% si 8,5% in fabricarea produselor textile, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), alte activitati industriale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, transporturi aeriene, captarea, tratarea si distributia apei;

- intre 3,0% si 5,0% in extractia minereurilor metalifere, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor mijloace de transport, tranzactii imobiliare, fabricarea articolelor de imbracaminte, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati de posta si de curier, mai arata datele estimate de INS.

*Cititi aici Raportul integral emis de Institutul National de Statistica (INS)

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani