Grid star
business capital

ROMANIEI I SE RECOMANDA SA INTRODUCA IMPOZITAREA PROGRESIVA – Propunerea a fost facuta de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. OCDE a emis previziuni despre economie: se asteapta ca PIB-ul sa creasca, iar inflatia sa scada (Studiul)

Romania ar trebui sa inceapa o tranzitie treptata catre impozitarea progresiva a salariilor, care ar completa reformele tranzitorii menite sa reduca inegalitatea veniturilor. Propunerea este facuta in Studiul Economic 2024 pentru Romania elaborat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) la care tara noastra vrea sa adere, lansat marti, 12 martie 2024, la Palatul Victoria.

OCDE arata ca economia Romaniei s-a comportat bine in ultimii ani, ceea ce a dus la cresterea nivelului de trai, dar inflatia ridicata a afectat puterea de cumparare. Organizatia se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa se majoreze cu 3,1% in 2024 si 3,3% in 2025, fata de 2% in 2023.

Nivelurile ridicate ale investitiilor vor sprijini economia, la fel ca recuperarea cererii externe (n.r. - magnitudinea cererii partenerilor comerciali externi pentru produsele de export), in timp ce presiunile costurilor asupra gospodariilor se vor atenua treptat.

Inflatia a scazut de la varful de 16,8% din noiembrie 2022 (in timpul crizei energetice) la 7,4% in ianuarie 2024, dar presiunile subiacente ale preturilor in economie raman puternice. Se estimeaza ca inflatia totala va continua sa scada la 5% in 2024 si la 3,7% in 2025:

“Consolidarea finantelor guvernamentale prin venituri fiscale mai mari si imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice este necesara pentru a mentine datoria publica la niveluri gestionabile si pentru a crea spatiu pentru presiunile crescande ale cheltuielilor, cum ar fi imbatranirea populatiei si tranzitia ecologica. Consolidarea fiscala este necesara pentru a reduce deficitul bugetar, in timp ce ar contribui, de asemenea, la sprijinirea politicii monetare restrictive prin reducerea presiunilor cererii intr-o perioada de inflatie ridicata”, mai arata OCDE. 

Conform studiului, marirea varstei de pensionare va atenua presiunea fiscala cauzata de imbatranirea populatiei. Cu toate acestea, veniturile guvernamentale raman prea limitate pentru a finanta prioritatile de cheltuieli emergente. Este necesara o administratie fiscala digitala pentru a combate evaziunea si a creste veniturile fiscale.

Prezentam comunicatul OCDE, studiul integral fiind atasat la finalul articolului:


“Economia Romaniei s-a comportat bine in ultimii ani, ceea ce a dus la cresterea nivelului de trai, sustinand convergenta cu tarile OCDE, dar inflatia ridicata a afectat puterea de cumparare a gospodariilor, potrivit celui mai recent studiu economic al OCDE din Romania .

OCDE se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa creasca cu 3,1% in 2024 si 3,3% in 2025, fata de 2% in 2023. Nivelurile ridicate ale investitiilor vor sprijini economia, la fel ca recuperarea cererii externe (n.r. magnitudinea cererii partenerilor comerciali externi pentru produsele de export), in timp ce presiunile costurilor asupra gospodariilor se vor atenua treptat. Inflatia a scazut de la varful de 16,8% din noiembrie 2022 (in timpul crizei energetice) la 7,4% in ianuarie 2024, dar presiunile subiacente ale preturilor in economie raman puternice. Se estimeaza ca inflatia totala va continua sa scada la 5% in 2024 si la 3,7% in 2025.

Consolidarea finantelor guvernamentale prin venituri fiscale mai mari si imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice este necesara pentru a mentine datoria publica la niveluri gestionabile si pentru a crea spatiu pentru presiunile crescande ale cheltuielilor, cum ar fi imbatranirea populatiei si tranzitia ecologica. Consolidarea fiscala este necesara pentru a reduce deficitul bugetar, in timp ce ar contribui, de asemenea, la sprijinirea politicii monetare restrictive prin reducerea presiunilor cererii intr-o perioada de inflatie ridicata.

Consolidarea guvernantei publice si a statului de drept va fi importanta pentru a imbunatati climatul de afaceri si pentru a stimula productivitatea. In timp ce reformele reduc treptat sarcinile de reglementare ale firmelor, coruptia si incertitudinea politicilor creeaza provocari pentru multe intreprinderi. O Directie Anticoruptie cu resurse adecvate ramane esentiala, iar Sondajul recomanda implementarea deplina a acordurilor de guvernanta consolidate pentru intreprinderile de stat si abordarea barierelor din calea finantarii pentru firmele mici.

'Performanta economica puternica a Romaniei a mentinut veniturile medii in crestere. Diferenta dintre nivelul de trai al Romaniei fata de media OCDE s-a injumatatit intre 2000 si 2022. Sarcina imediata a politicii macroeconomice este acum de a imblanzi inflatia, care ramane cu mult peste tinta, printr-o politica monetara si fiscala restrictiva coordonata', a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, prezentand Sondajul la Bucuresti alaturi de premierul Marcel Ciolacu:

'Desi noile masuri fiscale vor ajuta la abordarea deficitelor de venituri, sunt necesare reforme mai ambitioase pentru a reduce dezechilibrele fiscale, a sprijini cresterea economica si a aborda inegalitatile de venituri. Momentul reformelor structurale din Planul de redresare si rezilienta ar trebui sa ajute, daca va fi sustinut, la fel ca si alte reforme pentru a elimina barierele in calea investitiilor si pentru a creste nivelul de participare a fortei de munca'.

Varstele mai mari de pensie vor atenua presiunea fiscala cauzata de imbatranirea populatiei. Cu toate acestea, veniturile guvernamentale raman prea limitate pentru a finanta prioritatile de cheltuieli emergente. Este necesara o administratie fiscala digitala pentru a combate evaziunea si a creste veniturile fiscale. Alte prioritati sunt transferarea mai multor bunuri si servicii la cota-standard a taxei pe valoarea adaugata a Romaniei si eliminarea cheltuielilor denaturate si neloiale cu impozitul pe venit.

Participarea la forta de munca nu a crescut suficient pentru a compensa iesirile de romani in varsta de munca in strainatate. Femeile sunt subreprezentate in forta de munca. Concediul parental generos incurajeaza mamele sa se retraga de la munca pentru a avea grija de copii. Lipsa de ingrijire a copiilor ingreuneaza, de asemenea, familiile tinere sa pastreze doua locuri de munca. O mai buna disponibilitate a educatiei timpurii formale si a ingrijirii copiilor ar face mai usor pentru parinti sa se intoarca la munca dupa ce au avut copii. Sunt necesare investitii continue in formarea profesorilor si in scoli, de asemenea, pentru a imbunatati rezultatele educationale, cu mai mult ajutor directionat mai bine catre cei din comunitatile vulnerabile.

Emisiile nete de gaze cu efect de sera trebuie sa scada cu un sfert in acest deceniu pentru a ajunge pe drumul catre neutralitatea carbonului pana in 2050. Realizarea acestui lucru fara a opri progresul catre standarde de trai mai ridicate necesita politici climatice echitabile si rentabile. Accelerarea lansarii productiei de energie regenerabila este necesara pentru a ramane in conformitate cu angajamentul de a elimina treptat energia pe baza de carbune. Retelele electrice trebuie modernizate pentru o generare sporita de energie regenerabila, cu semnale puternice de pret pentru a incuraja economiile de energie. Este nevoie de sprijin pentru renovari eficiente din punct de vedere energetic si sisteme de transport mai bune, precum si recalificare pentru lucratorii care isi pierd locurile de munca in tranzitia Romaniei catre o economie cu emisii scazute de carbon.

Sondajul vine in momentul in care Romania se afla in proces de aderare la OCDE. Obiectivul general al procesului de aderare este de a promova convergenta cu standardele, cele mai bune politici si practicile OCDE, in vederea imbunatatirii rezultatelor pentru Romania si cetatenii sai”.

*Cititi aici studiul OCDE

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani