ROMANIA VULNERABILA – BNR avertizeaza: au crescut riscurile

1711

Lumea Banilor prezinta raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) asupra stabilitatii financiare – iunie 2020.

In documentul intocmit sub coordonarea prim-viceguvernatorului Florin Georgescu (foto) se arata ca de la data ultimului raport, riscurile sistemice la adresa stabilitatii financiare din Romania au crescut substantial, similar cu evolutiile la nivel european si mondial.

Pandemia COVID-19 a afectat sever toate sectoarele activitatii economice si a determinat cresterea semnificativa a incertitudinii si ajustarea rapida a primelor de risc pe pietele financiare, masurile de limitare a raspandirii bolii generand blocaje in lanturile de oferta si contractia puternica a cererii, in timp ce pietele financiare s-au confruntat cu cresteri importante de volatilitate si ajustari notabile ale preturilor activelor financiare.

Potrivit BNR, evaluarile curente semnaleaza doua riscuri de natura severa asupra stabilitatii financiare din Romania:

-cresterea incertitudinii la nivel global si reducerea rapida a increderii investitorilor in economiile emergente, respectiv

-deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne, inclusiv din perspectiva structurii si a costului de finantare a deficitului bugetar.

Un al treilea element de impact asupra stabilitatii financiare se situeaza la nivel ridicat: riscul privind cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar.

Alte doua riscuri sunt de intensitate moderata si privesc nerambursarea creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental si accesul la finantare a economiei reale.

Toate cele cinci riscuri sistemice mentionate au asociata o perspectiva de crestere in intervalul urmator.

* Cititi aici integral raportul BNR

1 comentariu la “ROMANIA VULNERABILA – BNR avertizeaza: au crescut riscurile

  1. Am răsfoit raportul BNR. Ce mi-a sărit în ochi a fost faptul că BNR este orientată spre speculă în loc să fie pe producție sau ceva folositor majorității. Cînd vorbești doar de bănci, fonduri, imobiliare și mai deloc de industrie ceva e putred în Danemarca. Ciudățenie, 36% din investițiile comercial imobiliare, pe anul trecut, au fost din Israel, zice raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole