Grid star
analize

Romania trebuie sa fie pregatita sa raspunda provocarilor

Csaba Balint, membru al Consilului de Administratie al BNR

In ultimele decenii, Romania a facut progrese majore in cadrul procesului de integrare europeana. Aderarea la Uniunea Europeana in 2007 a fost un moment crucial, care a impulsionat reformele economice si a deschis calea catre modernizarea economiei.
In anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei (la paritatea puterii de cumparare) era de aproximativ 25% din media UE, iar in prezent acest indicator depaseste 75%. Romania a recuperat anual, in medie, doua puncte procentuale din acest decalaj. in procesul de convergenta, un rol important l-a jucat cresterea dinamica a productivitatii muncii - cea mai rapida crestere din regiunea CEE fiind observata in Romania. 
Tendinta pozitiva a fost sustinuta in mare masura de restructurarea economica: in anul 2000, aproape 45% din populatia ocupata era implicata in agricultura, urmata de industrie (22%) si servicii de piata (21%). in prezent, ponderea s-a deplasat semnificativ catre serviciile de piata cu o valoare adaugata mult mai ridicata. in cadrul sectorului de servicii, anumite categorii, precum IT&C, au demonstrat o crestere exceptional de rapida. Daca analizam ponderea valorii adaugate a segmentului IT&C in economiile nationale, Romania se afla in top 5 al tarilor UE.
Cresterea productivitatii a fost semnificativ sustinuta de acumularea investitiilor straine directe (ISD). Desi stocul de ISD din Romania nu este considerat ridicat in comparatie regionala, in ultimii 10-15 ani a avut loc o convergenta dinamica. Este important de mentionat ca, odata cu investitiile, au venit si transferuri de tehnologie si know-how indispensabil (ceea ce este important, deoarece nivelul cheltuielilor interne pentru cercetare si dezvoltare este scazut). in general, rata investitiilor in Romania poate fi considerata una dintre cele mai ridicate, aproape 26% din PIB in ultimii 20 de ani, cu 5 puncte procentuale peste media UE, ceea ce a reprezentat un sprijin suplimentar. 
Acumularea de stoc de capital (capital deepening) este o necesitate si, de obicei, da rezultate bune in tarile mai putin dezvoltate.
Se poate rezuma astfel: integrarea europeana - incluzand atat aderarea la NATO, cat si la UE - a deschis o oportunitate istorica pentru Romania. Pentru a sprijini procesul de integrare, s-au implementat reforme substantiale, iar economia a fost deschisa, transformand Romania intr-o destinatie si un partener atractiv pe plan international. Odata cu integrarea, au sosit fonduri europene de amploare istorica pentru accelerarea convergentei. in mod obisnuit, in Romania se fac progrese mari atunci cand se formuleaza obiective importante la nivel socio-politic si exista sprijin tehnic extern si, eventual, putina presiune/un mic impuls pentru implementarea reformelor.
Printre factorii specifici Romaniei, merita subliniat faptul ca, pe langa capitala tarii, exista numeroase centre economice regionale - cum ar fi Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi sau Constanta, ce joaca un rol important in dezvoltare. Cei mai importanti sapte poli economici din Romania contribuie la mai mult de 50% din PIB-ul national. Exista totusi numeroase dificultati structurale care vor necesita eforturi considerabile pentru a fi abordate. Toate judetele din Romania au facut progrese semnificative in ultimele aproape doua decenii si jumatate in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, dar disparitatile regionale au crescut.
Pana acum, am beneficiat de un raport datorie publica/PIB relativ scazut, oferind spatiu de manevra pentru a sprijini cresterea economica, insa majorarea datoriei a creat si vulnerabilitati. Pe masura ce Romania a recuperat rapid decalajele, au aparut dezechilibre semnificative, in frunte cu adancirea deficitelor gemene: atat deficitul bugetar, cat si cel de cont curent sunt de multi ani la niveluri foarte ridicate.
In ceea ce priveste viitorul mai apropiat, un aspect esential al convergentei economice il constituie absorbtia eficienta a fondurilor europene. Aceste fonduri au un rol crucial in finantarea investitiilor si in sprijinirea cresterii economice, iar un alt obiectiv major este realizarea corectiei bugetare.
Pe un orizont de timp ceva mai indelungat, convergenta implica disciplina, descoperirea surselor proprii de crestere si o schimbare calitativa a structurii economice avand in vedere ca fondurile europene nu vor fi disponibile pentru totdeauna sau, cel putin, nu in aceeasi masura.
In procesul de aderare la OECD, Romania trebuie sa indeplineasca standardele ridicate ale acestei organizatii, care promoveaza politici economice eficiente si bune practici in guvernanta.
Aderarea la OECD ar putea aduce numeroase beneficii, inclusiv accesul la expertiza si resursele acestei organizatii, dar si o mai mare credibilitate pe plan international. OECD ofera un cadru pentru cooperarea internationala in domenii precum educatia, sanatatea, mediul si inovarea, aspecte esentiale pentru dezvoltarea sustenabila.
Romania a demonstrat ca poate performa excelent atunci cand are un obiectiv clar. Aderarea la OECD reprezinta un nou obiectiv major al politicii externe romanesti care ar putea impulsiona reformele si modernizarea. Ulterior, aderarea la zona euro ar putea fi un alt pas important in procesul de convergenta economica completa.
In contextul global actual, caracterizat de incertitudine si schimbari structurale majore, Romania trebuie sa fie pregatita sa raspunda provocarilor. Printre acesti factori structurali se numara imbatranirea populatiei, tranzitia catre o economie verde, digitalizarea, tensiunile geopolitice si fragmentarea globala, precum si impactul inteligentei artificiale, cu toate aspectele sale pozitive si riscurile asociate.

Sursa: BNR
Sursa foto: BNR
 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani