Romania suspenda conventia cu Rusia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital
16 October 2024 14:16 Lumea Banilor 554Romania a suspendat incepand de luni, 14 octombrie 2024, aplicarea prevederilor Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Moscova, la 27 septembrie 1993.
Suspendarea Conventiei presupune incetarea aplicarii de catre Romania (atat ANAF, cat si contribuabili rezidenti romani) a prevederilor tratatului fiscal bilateral, incepand cu data comunicarii acestei masuri. Astfel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca Romania nu va mai aplica regulile de alocare a dreptului de impozitare a veniturilor mentionate in Conventie si nici limitarea impozitarii prin retinere la sursa in cazul veniturilor pasive, asa cum a fost convenit prin tratat.
Astfel, de la data suspendarii Conventiei nu se vor mai elibera certificate de atestate a impozitului platit in Romania de rezidentii rusi conform Conventiei si nici certificate de atestare a rezidentei fiscale rezidentilor romani.
Impozitarea intre cele doua state
Romania a luat masura suspendarii Conventiei ca raspuns la actiunea intreprinsa de Federatia Rusa in cursul anului 2023, prin care partea rusa a suspendat partial, din 08 august 2023 aplicarea prevederilor articolelor 5 – 23 si 25 din Conventie.
Articolele suspendate de partea rusa sunt cele care stabilesc regulile de alocare a impozitarii intre cele doua state cu privire la veniturile din proprietati imobiliare, profiturile intreprinderii, veniturile provenite din transport international, dividende, dobanzi, redevente, castigurile de capital, veniturile provenite din exercitarea unei profesii independente. dar si din veniturile provenite din exercitarea unei profesii dependente, remuneratiile membrilor consiliului de administratie, veniturile obtinute de artisti si sportivi, pensiile, remuneratiile platite pentru exercitarea de functii guvernamentale, platile primite de studenti si practicanti, remuneratiile primite de profesori si cercetatori, capital si alte venituri.
"Articolele ramase nesuspendate ar fi practic inaplicabile avand in vedere faptul ca regulile de impozitare prevazute de restul articolelor din Conventie sunt suspendate. Apare astfel fara obiect mentinerea in vigoare a celorlalte prevederi ale Conventiei, respectiv a articolelor care mentioneaza contribuabilii, categoriile de impozite vizate, metode de eliminare a dublei impuneri sau la cele referitoare la procedura amiabila si schimbul de informatii, atat timp cat partea rusa nu aplica regulile de impozitare pentru tipurile de venituri reglementate de Conventie. In acest context, partea romana a intreprins demersurile de suspendare in totalitate a Conventiei, pana la data la care partea rusa va notifica reluarea aplicarii Conventiei in relatie cu partea romana”, precizeaza ANAF.