ROMANIA PRIMESTE BANII – Comisia Europeana a aprobat cererea de plata. Suma care intra in bugetul national

824

sursa foto: facebook Comisia Europeana

Comisia Europeana a aprobat decizia privind autorizarea platii primei transe de plata a sprijinului nerambursabil si a primei transe de plata a sprijinului sub forma de imprumut pentru Romania.

In urma acestei decizii, suma primita de Romania va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate in considerare sumele din prefinantare deja primite de Romania. 

 
2,6 miliarde de euro pentru investitiile si reformele asumate de Romania

Decizia prevede aprobarea primei transe a sprijinului nerambursabil, in valoare de 2.037.146.414 euro. Potrivit ministerului Investitiilor, 264.829.034 euro se utilizeaza pentru lichidarea prefinantarii contributiei financiare, iar suma de 1.772.317.380 euro se acorda Romaniei prin platirea acestei sume in contul bancar indicat in Acordul de finantare.
 
De asemenea, decizia prevede aprobarea primei transe a sprijinului sub forma de imprumut, in valoare de 907.669.494 euro . Suma de 117.997 034 euro se utilizeaza pentru lichidarea prefinantarii imprumutului, iar suma de 789.672.460 euro se acorda Romaniei prin platirea acestei sume in contul bancar indicat in Acordul de imprumut.

 Parcursul primei cereri de plata

Comisia a furnizat comisiei competente a Parlamentului European o prezentare generala a constatarilor sale preliminare privind atingerea in mod satisfacator a jaloanelor si a tintelor relevante. Ilterior, Comitetul economic si financiar a fost de acord cu evaluarea preliminara pozitiva a Comisiei si a fost de parere ca Romania a atins in mod satisfacator toate jaloanele si tintele aferente cererii de plata. In evaluarea sa, Comisia a tinut seama de avizul Comitetului Economic si Financiar. 
 Prima cerere de plata, transmisa la 31 mai 2022, a cuprins cele 21 de tintele si jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odata cu transmiterea cererii de plata, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind indeplinirea satisfacatoare a tintelor si jaloanelor, aceasta fiind o conditie obligatorie. In total au fost incarcate in sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente jaloanelor/tintelor incluse.
 
La 15 septembrie, evaluarea Comisiei asupra indeplinirii celor 21 de tinte si jaloane aferente primei cereri de plata din cadrul PNRR a fost avizata si trimisa catre Comitetul Economic si Financiar (ECOFIN), care a aprobat-o ulterior. 
La acel moment, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmitea ca avizul pozitiv vine ca urmare a ‘progreselor bune si rapide in punerea in aplicarea primului set de reforme si investitii din cadrul planului’.

Urmatoarea transa

 Urmatoarea cerere de plata pentru decontarea fondurilor alocate Romaniei prin PNRR va avea o valoare totala de 3,2 miliarde euro, din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil si 1,09 milioane euro sprijin sub forma de imprumut si vizeaza indeplinirea a 51 de jaloane/tinte aferente trimestrului I 2022 si trimestrului II 2022. 
Romania beneficiaza de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi in valoare de aprox. 14,24 miliarde euro si imprumuturi in valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, Romania a incasat deja doua transe de prefinantare in valoare cumulata de aproximativ 3,79 miliarde euro, in decembrie 2021 si in ianuarie 2022”,
precizeaza ministerul Investitiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole