Grid star
punguta cu doi bani

Romania plateste 330 milioane lei ca sa-si recupereze dreptul de vot

Romania isi va recupera dreptul de vot in cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA), dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat plata partiala a datoriei istorice catre ESA.
 
Executivul a adoptat hotararea pentru aprobarea platii partiale a contributiei financiare restante a Romaniei pentru programele Agentiei Spatiale Europene, in cuantum de pana la 330 milioane lei.
 
Incepand cu 1 iulie 2018, din cauza neefectuarii platilor in anul precedent, Romania a pierdut dreptul de vot in cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, generandu-se un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial si tehnologic national in domeniul spatial si conexe. Suma totala restanta privind contributia pe programe corespunzatoare perioadei 2019-2022 este in valoare de 102.263.517,89 euro, fiind periclitata participarea mediului de cercetare romanesc in cadrul programelor spatiale europene. Ministerul Cercetarii anunta ca Romania a fost singurul stat din istoria ESA aflat in situatia suspendarii dreptului de vot.  
Hotararea de guvern prevede aprobarea platii sumei de 330.000.000 lei, reprezentand contributia financiara restanta a Romaniei pentru anul 2019, anul 2020 si plata partiala a contributiei financiare restante pentru anul 2021 la programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), astfel incat Romania sa-si recastige dreptul de vot pana la 31.01.2023. Cea de-a doua plata a contributiei restante pe 2021 si plata contributiei financiare pe anul 2022 in valoare de 39,27 milioane euro se va realiza pana la data 31 decembrie 2022.

Iata anuntul ministerul Cercetarii:

Executivul a aprobat, in sedinta de astazi, hotararea initiata de Ministerul cercetarii, inovarii si digitalizarii pentru aprobarea platii partiale a contributiei financiare restante a Romaniei pentru programele Agentiei Spatiale Europene (ESA), in cuantum de pana la 330 milioane lei.
 
Incepand cu 1 iulie 2018, din cauza neefectuarii platilor in anul precedent, Romania a pierdut dreptul de vot in cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, generandu-se un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial si tehnologic national in domeniul spatial si conexe. Suma totala restanta privind contributia pe programe corespunzatoare perioadei 2019-2022 este in valoare de 102.263.517,89 euro, fiind periclitata participarea mediului de cercetare romanesc in cadrul programelor spatiale europene. Romania a fost singurul stat din istoria ESA aflat in situatia suspendarii dreptului de vot.

 
'Este o promisiune indeplinita, o mare victorie pentru comunitatea stiintifica din Romania si un gest vital inaintea consiliului ESA din noiembrie. Romania isi recupereaza astfel dreptul de vot in cadrul ESA, pierdut acum mai bine de patru ani. Astfel, Romania va putea participa cu drepturi depline la Consiliul ESA din aceasta aceasta toamna, care se reuneste o data la 3 ani si care stabileste programele si proiectele agentiei pentru urmatorul ciclu. Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul Ciuca transmite un nou semnal puternic pentru investitiile romanesti in cercetare-inovare si pentru includerea cercetatorilor romani in ecosistemele europene si globale din acest domeniu strategic. Acest pas vine la mai putin de o saptamana de la adoptarea Planului National in domeniul cercetarii, un efort de 60 de miliarde lei in orizontul 2030.
 
Avem o traditie in participarea la proiecte aerospatiale de anvergura, prin specialistii nostri de prim rang, apreciati si respectati la nivel mondial. Romania ramane astfel un pilon de baza al proiectului spatial european, isi respecta angajamentele si este dornica si pregatita sa contribuie in continuare la cele mai importante proiecte ESA. Odata cu adoptarea hotararii de guvern de astazi, cercetatorii si companiile romanesti vor putea sa faca din nou parte din proiectele europene de explorare si cucerire a spatiului cosmic', a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
 
Hotararea de guvern prevede aprobarea platii sumei de 330.000.000 lei, reprezentand contributia financiara restanta a Romaniei pentru anul 2019, anul 2020 si plata partiala a contributiei financiare restante pentru anul 2021 la programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), astfel incat Romania sa-si recastige dreptul de vot pana la 31.01.2023. Cea de-a doua plata a contributiei restante pe 2021 si plata contributiei financiare pe anul 2022 in valoare de 39,27 milioane euro se va realiza pana la data 31 decembrie 2022. 
 
In prezent, sunt inregistrate si admise pentru a incheia contracte cu ESA mai mult de 294 de entitati romanesti (private si de stat, din industrie, cercetare si universitati). Acestea au incheiat mai mult de 250 de contracte in ultimii 4 ani.
 
ESA functioneaza dupa principiul fair-return: 
 
-contributia financiara a Romaniei se poate returna integral in tara sub forma de contracte incheiate intre ESA si persoane juridice romane;
-proprietatea intelectuala/industriala ramane in Romania.

 Participarea la programele ESA este in masura sa aduca valoare adaugata crescuta, atat in termeni economici cat si de recunoastere si prestigiu pentru capacitatile stiintifice si industriale romanesti implicate.
 
Prin programele ESA s-a obtinut un retur al contributiei nationale in jurul valorii de 86% pentru perioada in care contributia a fost achitata, capacitatile nationale permitand cresterea la 100%.
 
ESA garanteaza statelor membre care au incheiat perioada de tranzitie un retur minim de 93%. Pentru Statele care au dificultati in a atinge acest coeficient de retur, se instituie un Task Force pentru Politica Industriala, luandu-se masurile de sprijin adecvate. Romania a incheiat perioada de tranzitie in iulie 2022.
 
Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de catre institutele de cercetare nationale, de catre universitati si companii de inalta tehnologie romanesti, permitand accesul organizatiilor din Romania la tehnologiile din patrimoniul ESA in vederea dezvoltarii si promovarii de capacitatii nationale de cercetare, educationale si industriale in domeniile spatial, aeronautic, securitate si domenii conexe.
 
Dincolo de beneficiile directe ale sumelor contribuite la ESA de catre Romania, sunt beneficii economice indirecte majore, studiile europene indicand un factor de multiplicare in economie de minim 6 (fiecare euro investit prin programele ESA genereaza minim 6 EUR in plus pentru economia nationala)”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani