ROMANIA, PE HARTA BLUE FLAG – Ministerul Turismului a facut anuntul cu privire la plajele de pe litoral
Romania este prezenta si in acest an pe harta mondiala "Blue Flag”, anunta ministerul Turismului. Eticheta de calitate a fost acordata pentru sase plaje: Vega Vintage, din statiunea Mamaia, Marina Regia si Phoenicia, din Navodari, Citadel si Azur, aflate in Eforie, precum si Phoenicia Blue View, care isi asteapta turistii in Olimp.
O noutate, fata de sezonul trecut, este ca plaja Axxis Nova din Navodari se afla in faza pilot a programului, perioada in care trebuie sa se pregateasca pentru indeplinirea celor 33 de criterii imperative si generale ale programului. Acestea fac referire la educatia ecologica, informarea privind mediul, calitatea apei de imbaiere, managementul mediului si siguranta si serviciile oferite. Doar in aceasta maniera va putea candida si obtine eticheta „Blue Flag”, in 2024.
Programul "Blue Flag” sau, asa cum mai este cunoscut in Romania, "Steagul Albastru”, a fost initiat in 1987, Anul European al Mediului, de catre Fundatia de Educatie pentru Mediu (FEE), cu scopul de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor, precum si de a impulsiona autoritatile publice locale si sectorul privat in a lua masuri pentru imbunatatirea zonei de coasta. "Blue Flag” se numara printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume, acordate plajelor, porturilor turistice si navelor de agrement turistic. Ministerul Turismului, impreuna cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie – CCDG, membru cu drepturi depline al FEE, a inceput demersurile pentru implementarea programului in 2004.
Avantajele programului:
– detinerea unui simbol ecologic (eticheta ecologica), vizibil si recunoscut la nivel international;
– posibilitatea utilizarii acestui simbol pentru promovare la nivel local, national si international a plajei;
– atragerea turistilor straini care cauta cu predilectie aceste plaje, „Blue Flag” bucurandu-se de o larga recunoastere internationala.
Pentru a primi distinctia, este necesara indeplinirea a unui numar de 33 de criterii pentru plaje si 38 de criterii pentru porturile de agrement. Candidaturile transmise de catre autoritatile responsabile (municipiu, hotel privat sau operatori privati) sunt verificate atat in teren, cat si de catre un juriu national si unul internalional. Eticheta poate fi obtinuta pentru un singur sezon, pastrarea acesteia fiind conditionata de o noua candidatura.