Grid star
eveniment

Romania, locul 2 in UE la scaderea preturilor. Topul tarilor in care s-au produs ieftiniri

Romania se afla pe locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste scaderea preturilor la produsele agricole, fiind devansata de Ungaria si aflandu-se la egalitate cu Bulgaria.

Datele Eurostat (Institutul European de Statistica) arata ca pretul mediu al productiei agricole a scazut cu 6% in primul trimestru al anului 2024 fata de acelasi trimestru din 2023. In acelasi interval de timp, pretul mediu al bunurilor si serviciilor consumate in prezent in agricultura (inputuri care nu sunt legate de investitii) a scazut cu 11 %.
La nivel national, majoritatea tarilor UE (21 din 25 cu date disponibile) au inregistrat o scadere a preturilor productiei agricole in primul trimestru al anului 2024, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2023. Cele mai puternice scaderi ale preturilor au fost in:
-Ungaria (- 24%);
-Bulgaria si Romania (ambele -18%);
-Slovacia si Cehia (ambele -17%).

In schimb, preturile au crescut in 5 tari din sudul UE:
-Grecia (+20%);
-Malta si Spania (+4%);
-Portugalia si Cipru (+1%).

Cereale mai ieftine, fructe si cartofi mai scumpi

O scadere deosebit de accentuata a fost observata in pretul mediu la cereale, in scadere cu 28%. Pretul laptelui a scazut cu 12%, cel al oualor si al culturilor industriale (oleaginoase, proteaginoase, tutun brut, sfecla de zahar si altele) cu 10% si cel al legumelor proaspete cu 6%. S-a inregistrat o scadere foarte mare, de 33%, la pretul rosiilor.
In schimb, pretul mediu la cartofi a crescut cu 22%, iar cel al fructelor proaspete cu 20% (in ciuda unei reduceri abrupte de 44% a pretului la lamai si lime), ca raspuns partial la impactul prevazut al conditiilor meteorologice nefavorabile asupra cantitatile recoltate.  

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani