ROMANIA ISI VINDE PARTICIPATIA LA UN COMBINAT MINIER – Ministrul Economiei anunta ca ceilalti au vandut pe cat au putut: "O reminiscenta a economiei socialiste detinute de stat"
09 June 2021 10:11 Lumea Banilor 932Romania vrea sa isi vanda participatia de pe platforma Combinatului Krivoi Rog din Ucraina.
Astfel, ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului condus de Claudiu Nasui (foto) a emis un memorandum privind aceasta vanzare, cu toate drepturile si obligatiile aferente. Actul se afla pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de miercuri, 9 iunie 2021.
Memorandumul mai indica amendarea cadrului legislativ privind problematica in ansamblu a Combinatului Minier de Imbogatire a Minereurilor acide cu continut de fier Krivoi Rog, pentru a asigura o forma de solutionare corespunzatoare a situatiei existente.
De asemenea, memorandumul prevede abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participarii Romaniei la construirea combinatului si asigurarea resurselor de finantare necesare, anunta ministerul Economiei.
Echivalentul a 1 miliard de dolari
Ministrul spune ca Romania a platit echivalentul a 1 miliard de dolari pentru constructie:
"Este o reminiscenta a economiei socialiste planificate detinute de stat. A fost fondat de Republica Socialista Romania, impreuna cu alte state din lagarul socialist, in anul 1986. Romania a platit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a 1 miliard de dolari) pentru constructie.
In schimbul acestor bani, Romania trebuia sa primeasca peleti de fier pentru a produce otel. In total, statul roman ar fi trebuit sa primeasca 30 de milioane de tone de peleti timp de 10 ani. In practica, a primit doar 159 mii de tone. Adica 0.53% din cat trebuia sa primeasca.
O alta ‘buna afacere’ a statului. Sa ne intelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai functioneaza deloc.
Celelalte state cu care eram in asociere si-au marcat pierderea si au vandut pe cat au putut ce aveau calculat drept contributie nationala. Statul roman, insa, a ales sa ramana agatat de combinat alaturi de statul ucrainean, cel pe teritoriul caruia se afla acest maldar de fier din care se fura anual, cam orice. Sunt nenumarate reportaje facute de televiziunile romanesti care arata aproape an de an ca din combinat, adica ce a mai ramas din el dupa atata vreme, se fura ca din codru. ‘Investitia’ aceea a ajuns o epava", a declarat Claudiu Nasui.
Statul roman, prin Ministerul Economiei, plateste anual, din 1999 incoace, aproximativ 1 milion de euro catre trei firme pentru paza si conservare. Aceste firme sunt impuse printr-o lege speciala.