Romania, in topul tarile din UE cu cea mai mare inflatie
19 July 2024 17:06 Lumea Banilor 879Romania “a pierdut” primul loc in ceea ce priveste tarile cu cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, dupa ce timp de cinci luni l-a ocupat, dar se mentine in top. In iunie, locul tarii noastre a fost luat de Belgia, Romania trecand pe locul doi.
Conform Eurostat, institutul european de statistica, rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,5% in iunie 2024, in scadere de la 2,6% in mai. Cu un an mai devreme, rata era de 5,5%. Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,6% in iunie 2024, in scadere de la 2,7% in mai. Cu un an mai devreme, rata era de 6,4%.
Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:
-Finlanda (0,5%);
-Italia (0,9%);
-Lituania (1,0%).
Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in:
-Belgia (5,4%),
-Romania (5,3%);
-Spania, Ungaria (ambele 3,6%).
Comparativ cu mai 2024, inflatia anuala a scazut in saptesprezece state membre, a ramas stabila intr-unul si a crescut in noua. In iunie 2024, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,84 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool si tutun (+0,48), bunuri industriale neenergetice (+0,17) si energie (+0,02).
Optimismul BNR
Banca Nationala a Romaniei prognoza saptamana trecuta ca rata anuala a inflatiei va continua sa scada in urmatoarele luni, in principal sub influenta efectelor de baza si a modificarilor legislative din domeniul energiei, precum si pe fondul decelerarii cresterii preturilor importurilor si al ajustarii descendente graduale a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt.
Institutia condusa de Mugur Isarescu arata ca rata anuala a inflatiei si-a accelerat scaderea in primele doua luni ale trimestrului II 2024, coborand la 5,12 la suta in luna mai, sub nivelul prognozat, de la 6,61 la suta in martie, in principal ca urmare a ieftinirii substantiale a energiei, indeosebi a gazelor naturale, sub influenta modificarilor legislative aplicate incepand cu luna aprilie, precum si pe fondul continuarii descresterii dinamicii preturilor alimentelor.