ROMANIA IMPRUMUTA PESTE 14 MILIARDE DE EURO – Ministrul de Finante, precizari despre destinatia banilor: “Spre deosebire de predecesorii mei, vreau ca romanii sa stie ce se intampla cu imprumuturile pe care le luam”
23 December 2021 11:22 Lumea Banilor 1081Ministerul de Finante condus de Adrian Caciu (foto stanga, langa premierul Nicolae Ciuca) anunta ca Romania este beneficiara unui imprumut avantajos – componenta a PNRR – de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare si Rezilienta, iar Guvernul a aprobat in acest sens Ordonanta de Urgenta elaborata de Ministerul Finantelor.
Acordul de imprumut a celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea Romaniei de Adrian Caciu, de Johannes Hahn, Comisar pentru Buget si Administratie si Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.
"Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca romanii sa stie ce se intampla cu imprumuturile pe care le luam. Gasesc ca au acest drept macar si pentru faptul ei vor sustine rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat imprumut sa fie pus la treaba si sa contribuie la dezvoltarea tarii noastre si imbunatatirea vietii oamenilor”, a declarat ministrul Finantelor.
Potrivit Finantelor, sunt trei destinatii majore ale banilor din acest imprumut:
-Finantarea reformelor prevazute in Planul National de Redresare (PNRR);
-Acoperirea deficitului bugetului de stat;
-Refinantarea datoriei publice guvernamentale.
Rambursarea, in 30 de ani
Sumele se vireaza in 10 rate, pana la 31 decembrie 2026, pe masura indeplinirii obiectivelor asumate de Romania in PNRR si a derularii investitiilor asociate imprumutului. O prima transa – prefinantarea de 1,94 de miliarde de EURO – va fi disponibilizata de Comisia Europeana imediat dupa intrarea in vigoare a Acordului.
"Fiecare virament, inclusiv prefinantarea, se acorda in conditii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea imprumutului se va face in urmatorii 30 de ani, in rate egale, cu o perioada de gratie de 10 de ani.
Ministerul Finantelor va incheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile si obligatiile partilor in aplicarea prevederilor Acordului de imprumut”, potrivit ministerului de Finante.