Romania imprumuta 920 milioane dolari de la Guvernul SUA. Ministerul de Finante a dezvaluit destinatia banilor (Proiectul)
22 September 2024 10:33 Lumea Banilor 932Ministerul de Finante condus de Marcel Bolos (foto) a pus in dezbatere publica Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea acordului de imprumut privind Finantarea Militara Externa ce urmeaza a fi semnat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii.
Documentul prevede aprobarea acordului de imprumut in valoare de 920 milioane dolari SUA, ce urmeaza a fi semnat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, banii urmand sa fie folositi in industria de aparare. Mai exact, in scopul finantarii unor contracte privind asigurarea capabilitatilor militare in Romania.
Tragerile din imprumut vor fi efectuate de Ministerul Apararii Nationale (MApN), in limita sumei de 700 milioane dolari SUA si de Ministerul Economiei si Turismului (MEAT) in numele si pentru ROMARM (producator de produse militare), in limita sumei de 220 milioane dolari SUA, prin contul deschis de catre Guvernul Statelor Unite pentru Romania la Federal Reserve Bank of New York – FRBNY, aferent Programului de vanzari militare in strainatate (FMS-Foreign Military Sales).
Procedura privind plata imprumutului
Subimprumutul acordat ROMARM, in limita sumei de 220 milioane dolari SUA, este garantat in favoarea statului cu garantii constituite din bunuri mobile/imobile aflate in proprietatea beneficiarului, libere de sarcini, care sa acopere cel putin valoarea imprumutului si a dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente.
“In cazul in care ROMARM nu detine resursele financiare necesare asigurarii platii la scadenta a ratelor de capital, dobanzilor, comisioanelor si altor costuri, Ministerul Finantelor va efectua plata acestora din disponibilul existent in fondul de risc. In cazul in care Compania Nationala ROMARM S.A. nu efectueaza o plata conform prevederilor Acordului de imprumut subsidiar si Ministerul Finantelor este obligat sa efectueze aceasta plata. Compania Nationala ROMARM S.A. se obliga sa achite Ministerului Finantelor sumele platite de catre acesta, precum si dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale, aplicate asupra sumei datorate.
In situatia neachitarii la scadenta de catre Compania Nationala ROMARM S.A. a obligatiilor asumate in cadrul acordului de imprumut subsidiar, directia de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor intocmeste un inscris, prin care se individualizeaza creanta datorata, inscris care se inainteaza organelor fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru aplicarea masurilor de executare silita, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in Nota de Fundamentare.
>>Proiectul de Hotarare de Guvern
>>Nota de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern