ROMANIA GREVELOR – Dupa cadrele didactice, angajatii de la Metrorex se pregatesc de declansarea conflictului de munca. Negocierile au esuat, procentul de marire salariala nu a fost acceptat

846
metrou in cluj

sursa foto: digi24

Dupa greva cadrelor didactice, se anunta un nou conflict de munca. Angajatii de la Metrorex ar putea intra in greva, dupa ce negocierile pentru Contractul Colectiv de Munca care au avut loc joi, 8 iunie 2023, intre sindicat si administratie, au esuat.

Potrivit clubferoviar.ro, conducerea USLM (Unitatea – Sindicatul Liber Metrou) si-a informat membrii privind oferta de crestere salariala facuta de Metrorex: 3,3% incepand cu 1 august 2023, 4,2% incepand cu 1 septembrie 2023, sau 5% incepand cu 1 octombrie 2023.

Propunere nesatisfacatoare

Comisia de negociere a USLM nu a fost de acord cu aceasta propunere de crestere salariala, intrucat este nesatisfacatoare si mai ales nu este conforma cu mandatul dat de catre Consiliul General al USLM. De aceea, vom trimite in teritoriu tabele prin care sa va exprimati acordul pentru declararea  conflictului colectiv de munca. Asa cum am sustinut intotdeauna lupta este continua si permanenta. A venit momentul luptei acerbe pentru a ne mentine nivelul de trai, iar pentru asta trebuie sa fim uniti, pentru ca fara unitate nu va exista un viitor”, se arata in informarea facuta catre membrii de sindicat.

Lacat pe scoli

Cadrele didactice sunt in greva generala din 22 mai 2023, iar pana in prezent au refuzat toate propunerile. Guvernul a marit salariile, insa majorarile sunt considerate prea mici. Sunt insa si alte revendicari. Sindicatele cer Guvernului sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, si intr-un memorandum potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie.
Se arata ca salariatii sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica „ipotetica grila de salarizare” pentru invatamant in maximum trei ani, solicitand scurtarea acestei perioade:
Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”.
Au fost acordate majorari salariale de 1.000 lei brut/luna personalului didactic si didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/luna pentru personalul nedidactic (click aici pentru a citi). Sindicalistii cer insa o marire de 25%.

 

 

Ultimele articole