ROMANIA EDUCATA A LUI IOHANNIS - “Esec total”
Proiectul “Romania Educata”cu care presedintele Iohannis s-a laudat peste tot este un esec total.
O spune fostul ministru al Educatiei, profesorul Mircea Miclea la un eveniment online organizat de proiectul Scoli curate.
Miclea a spus ca “in 2014 a inceput lucru la acest document, o data cu preluarea Presedintiei de domnul Iohannis, azi suntem in anul 2020, au trecut 6 ani”, iar pana acum nu s-a intamplat nimic in baza proiectului Romania educata.
Iata o sinteza a declaratiilor lui Mircea Miclea, continuarea putand fi citita pe edupedu.ro:
Alexandru Manda, moderator:
Initiativa Romania educata credeti ca poate sa ofere o reforma? Pentru ca a inceput in 2015, in primul mandat al presedintelui, s-au facut dezbateri peste dezbateri, dezbateri peste dezbateri si peste alte dezbateri. Eu, personal, pe vremea aceea eram presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta si am participat la foarte multe evenimente in cadrul proiectului Romania educata, grupuri de lucru chiar la Palatul Cotroceni unde s-au dezbatut diferite teme si s-a scos o carticica foarte groasa, sa zicem.
Cu chestii bune, cu propuneri. De acolo s-a oprit totul, din 2018 dupa lansarea acelei carti albastre la Palatul Cotroceni nu am mai auzit nimic de initiativa Romania educata, de proiectul Romania educata. Credeti ca ar putea acest proiect prezidential sa ne ofere ceea ce spuneti dumneavoastra?
Mircea Miclea:
Nu, nu cred. Cred ca e un esec total.
Ce s-a intamplat cu aceasta Romania educata? Nu a fost niciun document. Daca va aduceti aminte, s-a pornit de la scrisoarea unui baiat care spunea “tot ce-mi doresc eu sa fie in educatia din Romania” si au inceput dezbaterile in universitati despre scrisoarea respectiva. Si-au facut tot felul de dezbateri, fiecare a inceput sa-si spuna experienta personala si sa o ridice la rang de teorie universala.
A fost un demers complet gresit. Rezultatul a fost un document care este o insailare de opinii, care nu stabileste, nu ia decizii, nu transeaza clar.
Uitati-va, de exemplu, la modul in care este prezentat liceul: se prezinta doua variante, fara a stabili liceul, una dintre ele era deja stabilita in legea din 2011, a fost anulat acel paragraf. Ce facem? Venim dupa nu stiu cati ani si spunem ca repetam ceea ce a fost stabilit deja? Si nici macar nu se spune ce vom urma. Se spune iata, avem doua optiuni. Cum adica, asta este strategie?
M-ati intrebat daca Romania educata are vreo sansa sa ne ofere ceva? Va intreb eu: in 2014 a inceput lucru la acest document, o data cu preluarea Presedintiei de domnul Iohannis, azi suntem in anul 2020, au trecut 6 ani, va intreb: s-a intamplat ceva in educatie in baza acestei Romanii educate?
Sase ani pierduti, sase ani pierduti!”