Grid star
eveniment

ROMANIA, DE LA NEGATIV LA STABIL - Agentia Fitch, modificare pozitiva a perspectivei ratingului de tara. Decizia, urmare a stabilizarii datoriei publice

Agentia Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila. Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei ratingului Romaniei operata de aceasta agentie din aprilie 2020.

Decizia revizuirii perspectivei ratingului Romaniei este sustinuta, in opinia agentiei, de stabilizarea datoriei publice si implementarea unor politici menite sa asigure o consolidare fiscala graduala, precum si de stabilitatea politica din tara noastra si reducerea riscurilor privind razboiul din Ucraina si criza energetica subsecventa.

"Decizia Fitch Ratings reprezinta o dovada a recunoasterii internationale a agendei Guvernului Romaniei pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetara si confirmarea ca masurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru tara noastra si extrem de asteptate de catre toti partenerii nostri externi. Totodata, trebuie remarcate si estimarile pozitive ale agentiei referitoare la potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen mediu”, a declarat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.

Crestere economica

In evaluarea realizata, Fitch mentioneaza atat rezilienta economica de care a dat dovada Romania in 2022, cat si stabilitatea politica care a facut posibila abordarea crizei generate de razboiul din Ucraina si a celei energetice. In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,3% in anul 2023, respectiv de 3% in anul 2024, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).

"Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt stabilizarea ferma a ponderii datoriei publice in PIB pe termen mediu si reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementarii eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum si reducerea riscurilor referitoare la finantarea externa prin imbunatatirea structurala a pozitiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scadere a indatorarii externe si/sau la imbunatatirea rezervelor externe”, potrivit ministerului de Finante.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani