ROMANIA CERE MILIARDE DE EURO – Premierul Ciuca, sedinta la Guvern. Seful Executivului a spus ca vrea 10 miliarde. Ultimele informatii despre PNRR

795

sursa facebook: facebook Guvernul Romaniei

Romania are mare nevoie de banii europeni din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Motiv pentru care premierul Ciuca a prezidat, luni, 6 iunie 2022, reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului National de Redresare si Rezilienta. Prima de acest gen dupa depunerea de catre Romania, pe 31 mai, a primei cereri de plata la Comisia Europeana.
Obiectivul pentru 2022: 10 miliarde euro.

Potrivit Executivului, urmatoarea cerere de plata din partea Romaniei va fi transmisa Comisiei Europene in trimestrul al III-lea 2022 si include jaloanele si tintele care au termen de realizare trimestrele I si II 2022. Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile si peste 1 miliard finantare sub forma de imprumuturi.

Premierul este optimist

Potrivit lui Nicolae Ciuca, valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat si coerent, cu borne bine stabilite, termene si responsabili pentru fiecare domeniu. Premierul a declarat ca prefinantarea primita, in valoare de 3,7 miliarde de euro, adaugata primei cereri de plata deja transmise Comisiei Europene, ne arata ca suntem in grafic, respectiv ca Romania sa beneficieze in acest an de 10 miliarde de euro din PNRR.

Iata anuntul Guvernului:

„Premierul Nicolae-Ionel Ciuca a prezidat, la Palatul Victoria, reuniunea Comitetului de monitorizare a Planului National de Redresare si Rezilienta, prima de acest gen dupa depunerea de catre Romania, pe 31 mai, a primei cereri de plata la Comisia Europeana.
‘Valorificarea celor 30 de miliarde de euro din PNRR este un efort coordonat si coerent, cu borne bine stabilite, termene si responsabili pentru fiecare domeniu. Am dovedit ca am reusit sa operationalizam acest mecanism de finantare europeana intr-o perioada scurta si deloc simpla pentru Romania si sa trimitem prima cerere de plata. Prefinantarea primita, in valoare de 3,7 miliarde de euro, adaugata primei cereri de plata deja transmise Comisiei Europene, ne arata clar ca suntem in grafic pentru a obtine ceea ce ne-am propus, respectiv ca Romania sa beneficieze in acest an de 10 miliarde de euro din PNRR. In continuare voi monitoriza indeplinirea tintelor, jaloanelor si reformelor din PNRR. Sunt convins ca disciplina muncii echipei guvernamentale si responsabilitatea ne vor ghida in continuare activitatea
’, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciuca.

Fonduri nerambursabile

Discutiile din cadrul intalnirii s-au axat asupra procedurilor si masurilor asociate depunerii cererii de plata in suma de aproximativ 3 miliarde de euro, din care aproximativ 2 miliarde de euro reprezinta fonduri nerambursabile, iar circa 1 miliard finantare sub forma de imprumut.
In acest sens, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a transmis ministerelor coordonatoare de reforma si investitii forma aprobata de catre Comisie a Acordului de tip operational, document necesar pentru implementarea PNRR. De asemenea, ministerele coordonatoare urmeaza sa implementeze planuri de actiune specifice pentru imbunatatirea sistemului de management si control aferent Planului National de Redresare si Rezilienta, stabilite prin consultari la nivelul institutiilor statului, precum si in dialog intre Guvern si Comisia Europeana.

Stadiul proiectelor

In contextul planului REPowerEU, care propune un set de actiuni pentru a economisi energia, a diversifica sursele de aprovizionare si pentru a accelera tranzitia Europei catre o energie curata, Comitetul a analizat comunicarea Comisiei Europene pe acest subiect. Orientarile transmise statelor membre detaliaza si explica modalitatile de elaborare a capitolelor dedicate planului REPowerEU, axandu-se pe procesul de modificare a planurilor existente.
In cadrul reuniunii, a fost prezentata situatia ghidurilor pentru apelurile de proiecte competitive din PNRR, inclusiv a schemelor de ajutor de stat, pentru 61 din cele 71 de proiecte (85%) fiind stabilite termene de lansare in 2022.
Urmatoarea cerere de plata din partea Romaniei va fi transmisa Comisiei Europene in trimestrul al III-lea 2022 si include jaloanele si tintele care au termen de realizare trimestrele I si II 2022. Valoarea celei de-a doua cereri este de peste 3,2 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro fonduri nerambursabile si peste 1 miliard finantare sub forma de imprumuturi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole