Grid star
eveniment

Romania, campioana la inflatie in Uniunea Europeana: topul pe tari

Romania continua sa fie pe primul loc in ceea ce priveste rata inflatiei in Uniunea Europeana pentru a cincea luna la rand.

Cifrele Eurostat, biroul european de statistica, arata ca rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,6 % in mai 2024, in crestere de la 2,4 % in aprilie. Cu un an mai devreme, rata era de 6,1 %. Inflatia anuala in Uniunea Europeana a fost de 2,7 % in mai 2024, in crestere de la 2,6 % in aprilie. Cu un an mai devreme, rata era de 7,1 %. 
Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Letonia (0,0 %),Finlanda(0,4 %), si Italia(0,8 %). Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in Romania (5,8 %), Belgia (4,9 %) si Croatia (4,3 %). Comparativ cu aprilie, inflatia anuala a scazut in unsprezece state membre, a ramas stabila in doua si a crescut in paisprezece.
In luna mai, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatieidin zona euroa venit din partea serviciilor (+ 1,83 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool si tutun (+ 0,51), bunuri industriale neenergetice (+ 0,18) si energie. (+ 0,04).


Prognoza BNR


Rata anuala a inflatiei este asteptata sa se reduca in decembrie 2024 la 4,9 la suta, fata de nivelul de 4,7 la suta anticipat anterior, si sa coboare doar marginal in interiorul intervalului tintei la finele orizontului proiectiei, respectiv la 3,4 la suta in luna martie 2026, in linie cu previziunile precedente. Datele au fost oferite de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in luna mai.

Conform BNR, incertitudini si riscuri crescute decurg din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, avand ca surse in 2024 rezultatul executiei bugetare din primele luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public si impactul integral al noii legi a pensiilor. Dincolo de acest orizont de timp, riscurile crescute sunt asociate insa masurilor fiscale si bugetare ce ar putea fi implementate in vederea realizarii corectiei fiscale si a pozitionarii deficitului bugetar pe o traiectorie descrescatoare sustenabila si compatibila cu cerintele procedurii de deficit excesiv si cu conditionalitatile atasate altor acorduri incheiate cu Comisia Europeana.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani