Romania bate Uniunea Europeana la inflatie. Aflati ce se intampla
19 January 2025 10:07 Lumea Banilor 314Romania continua sa ocupe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste inflatia, arata cifrele Eurostat, institutul european de statistica. Rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,4% in decembrie 2024, in crestere de la 2,2% in noiembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 2,9%. Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,7% in decembrie 2024, in crestere de la 2,5% in noiembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 3,4%.
Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:
-Irlanda (1,0%);
-Italia (1,4%);
-Luxemburg , Finlanda si Suedia (toate 1,6%).
Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in:
-Romania (5,5%);
-Ungaria (4,8%);
-Croatia (4,5%).
Comparativ cu noiembrie 2024, inflatia anuala a scazut in sapte state membre, a ramas stabila intr-unul si a crescut in nouasprezece.
In decembrie 2024, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,78 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool si tutun (+0,51 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,13 pp) si energie (+0,01 pp).
Calculele BNR
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei a crescut in ultimele trei luni ale anului 2024 mai mult decat s-a anticipat, urcand in decembrie la 5,14 la suta, de la 4,62 la suta in septembrie. Avansul fata de finele trimestrului III a fost antrenat in principal de scumpirea combustibililor - prioritar ca efect al aprecierii semnificative a dolarului SUA pe piata financiara internationala -, si intr-o mica masura de noile majorari consemnate de preturile alimentelor, pe fondul secetei severe din vara anului 2024 si al maririi cotatiilor unor marfuri.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (masura a inflatiei de baza care elimina din calculul indicelui preturilor de consum-IPC total- o serie de preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula: cele administrate, volatile: legume, fructe, oua, combustibili), ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice-n.r.) si-a intrerupt trendul descendent in trimestrul IV 2024, mentinandu-se pana in decembrie la 5,6 la suta, nivel similar celui de la finele trimestrului III.
Evolutia a fost consecinta influentelor contrare venite in acest interval, pe de o parte, din efectele de baza dezinflationiste de la nivelul subcomponentelor non-alimentare si din scaderea dinamicii preturilor importurilor, si, pe de alta parte, din majorarea cotatiilor unor marfuri agroalimentare, precum si din costurile salariale crescute, transferate cel putin partial, asupra unor preturi de consum, inclusiv pe fondul asteptarilor inflationiste pe termen scurt inca inalte si al cererii solide de bunuri.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a crescut in decembrie la 5,5 la suta, de la 4,8 la suta in septembrie 2024. Rata medie anuala a inflatiei IPC s‑a redus insa la 5,6 la suta in decembrie, de la 6,1 la suta in septembrie 2024. La randul ei, rata medie anuala a inflatiei calculata pe baza IAPC a scazut in decembrie 2024 la 5,8 la suta, de la 6,4 la suta in septembrie.