Grid star
eveniment

Romania bate tot: suntem campioni la inflatie. Aflati care este tara cu zero inflatie

Romania este campiona la inflatie in Uniunea Europeana. La polul opus, in Irlanda inflatia este zero.

Cifrele Eurostat, institutul european de statistica, arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,7 % in septembrie 2024, in scadere de la 2,2 % in august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 4,3%. Inflatia anuala in Uniunea Europeana a fost de 2,1 % in septembrie 2024, in scadere de la 2,4 % in august. Cu un an mai devreme, rata a fost de 4,9%.
Cele mai ridicate rate anuale au fost inregistrate in Romania (4,8%), Belgia (4,3%) si Polonia (4,2%). Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in Irlanda (0,0 %), Lituania (0,4 %), Slovenia si Italia (ambele cu 0,7 %).
In septembrie 2024, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei in zona euro a provenit din servicii (+1,76 puncte procentuale, pp), urmate de alimente, alcool si alcool; tutun (+0,47 pp), produse industriale non-energetice (+0,12 pp) si energie (-0,60 pp).

Evaluarea BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut recent o prognoza privind rata inflatiei. Astfel, potrivit noilor date si evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea pana la sfarsitul acestui an pe o traiectorie fluctuanta si mai ridicata decat cea evidentiata in prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4,0 la suta in decembrie 2024, la 3,4 la suta la finele anului 2025 si la 3,2 la suta in iunie 2026. BNR precizeaza ca descresterea va fi antrenata intr-o proportie insemnata de factori pe partea ofertei. Actiunea lor dezinflationista, decurgand in principal din efecte de baza, va continua insa sa fie mai modesta pe termen foarte scurt decat s-a previzionat anterior, in contextul efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicilor preturilor alimentelor si energiei de conditiile meteorologice nefavorabile din acest an si de majorarea cotatiilor unor marfuri.
In ultima sedinta a Consiliului de Administratie inainte de schimbarea conducerii
(click aici pentru a citi), institutia condusa de Isarescu a constatat ca influente inflationiste suplimentare vor veni si de pe segmentul produselor de tutun, in conditiile majorarii neasteptate a preturilor acestora in perioada recenta, in timp ce dinamica pretului combustibililor va ramane probabil mai putin inflationista in urmatoarele luni decat s-a anticipat in august.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani