Grid star
eveniment

Romania bate tot la capitolul inflatie: avem cea mai mare rata din Uniunea Europeana

Romania are, din nou, cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, 5%. Cifrele Eurostat, institutul european de statistica arata ca rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,0% in octombrie 2024, in crestere de la 1,7% in septembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 2,9%. Inflatia anuala a Uniunii Europene a fost de 2,3% in octombrie 2024, in crestere de la 2,1% in septembrie. Cu un an mai devreme, rata era de 3,6%.

Cele mai scazute rate anuale au fost inregistrate in:

-Slovenia (0,0%);
-Lituania si Irlanda (ambele 0,1%).

Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in:
-Romania (5,0%);
-Belgia si Estonia (ambele 4,5%). 

Comparativ cu septembrie 2024, inflatia anuala a scazut in doua state membre, a ramas stabila in sase si a crescut in nouasprezece. In octombrie 2024, cea mai mare contributie la rata anuala a inflatiei din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,77 puncte procentuale, pp), urmate de alimente, alcool si tutun (+0,56 pp), bunuri industriale neenergetice (+0,13 pp) si energie (-0,45 pp).

Proiectia Bancii Nationale

Banca Nationala a Romaniei a facut recent o analiza privind rata inflatiei pana in 2026. Conform scenariului de baza actualizat, ulterior valorii de 4,6 la suta inregistrate in luna septembrie 2024, rata anuala a inflatiei indicelului preturilor de consum (IPC) va urma o traiectorie preponderent descrescatoare, insa ritmul dezinflatiei este de asteptat sa incetineasca atat in 2024, cat mai ales in 2025 si 2026. 
In plus, pana in trimestrul II 2025, traiectoria ratei anuale a inflatiei IPC va fi marcata de unele oscilatii, in ambele sensuri, determinate in principal de manifestarea unor efecte de baza – spre exemplu, o usoara accelerare in ultima parte a anului curent (ca urmare a unor efecte de baza asociate scaderilor de preturi ale combustibililor in ultimele trei luni ale anului anterior) sau scaderi ale indicatorului la inceputul anului viitor, pe fondul iesirii din baza de calcul a cresterilor de TVA si accize din luna ianuarie 2024. 
Potrivit BNR, incepand din trimestrul III 2025, indicatorul se va situa sub nivelul de 4 la suta, coborand la 3,5 la suta in luna decembrie 2025, iar in trimestrul I 2026, va reintra si ulterior va ramane in interiorul intervalului tintei( 3,3 la suta atat in luna iulie, cat si in luna
septembrie 2026).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani