ROMANIA ATRACTIVA: S-AU SEMNAT CONTRACTELE – Investitii de peste 23 milioane euro. Banii, din PNRR

544

sursa foto: InfoOradea.ro

Ministrul Investitiilor, Marcel Bolos, a semnat 18 noi contracte care vizeaza restaurarea unor obiective de patrimoniu incluse in trei rute din cadrul Programului ”Romania atractiva”, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). 

 
Prin contractele semnate, vor fi finantate:

Ruta manastirilor din zona Moldovei: 11,52 milioane euro

Manastirile din Moldova reprezinta un element extrem de valoros si atractiv al patrimoniului cultural national, avand o arhitectura specifica, cu fresce unice si picturi murale deosebite. Investitiile vizeaza restaurarea si promovarea celor mai reprezentative manastiri din Moldova, intre care Manastirea Arbore, Manastirea Slatina sau Manastirea ”Sf. Trei Ierahi” din Iasi.

 Ruta bisericilor de lemn: 3,54 milioane euro


Bisericile de lemn din Romania sunt un patrimoniu pretios pe plan national si mondial. Aceste biserici au atins un nivel inalt al expresiei culturale printr-o bogatie, varietate si un rafinament remarcabil al lucrului in lemn, dar si prin coagularea unor adevarate centre culturale in decursul multor veacuri, in asezamintele monahale constituite in jurul lor.  Investitiile vizeaza restaurarea a zece biserici de lemn din judetele Mehedinti, Suceava, Vrancea, Neamt, Iasi si Botosani si infiintarea unei rute care sa le promoveze.

 Ruta Sfantul Ladislau: 8,40 milioane euro

Ruta Sfantul Ladislau merge pe urmele regelui cavaler Sfantul Ladislau, prezent in memoria culturala prin legende, povesti si pelerinaje. Mostenirea sa se compune din obiective de patrimoniu construit care vor fi restaurate cu sprijinul investitiilor din PNRR, locuri legendare si arii naturale exceptionale pe care acest proiect le integreaza intr-o ruta turistica legata de cultul regelui cavaler pentru a atrage vizitatorii interesati. Sunt finantate obiective culturale si turistice din judetele Covasna, Harghita si Bihor.

Buget de peste 100 milioane

Prin Componenta 11 – Turism si cultura din Planul National de Redresare si Rezilienta al Romaniei sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice si culturale din Romania:
-Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
-Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
-Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
-Traseul gastronomiei traditionale romanesti – 30 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
-Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
-Ruta manastirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 manastiri restaurate;
-Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
-Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
-Ruta cetatilor – 30 de obiective promovate, 5 cetati restaurate;
-Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodarii);
-Ruta satelor cu arhitectura traditionala – 20 de obiective promovate, 150 de case traditionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectura traditionala.
Componenta 11 – Turism si Cultura din PNRR, prin care sunt finantate aceste investitii, dispune de o alocare totala de 449 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole