Grid star
criptomonede

ROMANIA ARE UN NOU SISTEM INFORMATIC PENTRU PREVENIREA SI COMBATEREA SPALARII BANILOR – ONPCSB anunta ca va implementa inclusiv mecanisme de analiza blockchain pentru a urmari tranzactiile suspecte

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) anunta ca a lansat noul sistem informatic integrat de analiza a informatiilor privind operatiunile financiare. Noua platforma contine un portal de raportare a tranzactiilor, un modul de analiza a datelor bazat pe tehnologia SAS si, de asemenea, un modul de gestionare si automatizare a fluxului de documente interne, potrivit unui comunicat al institutiei.

Gilda Popa

Astfel, noul sistem al ONPCSB, alaturi de celelalte initiative, intre care implementarea unor mecanisme de analiza blockchain, va permite institutiei sa vizeze tranzactiile efectuate prin intermediul noilor tehnologii financiare.

ONPCSB mai precizeaza, in comunicat, ca noul sistem informatic a fost lansat incepand cu 22 noiembrie 2023.

A fost lansat noul sistem informatic integrat de analiza a informatiilor, pentru asigurarea cresterii si consolidarii capacitatii Oficiului, in prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Noua platforma implementata la nivelul ONPCSB, include 3 componente majore:

  • portalul de raportare a tranzactiilor, construit pentru a raspunde provocarilor sectorului AML, dar si pentru a veni in intampinarea propunerilor de optimizare formulate de entitatilor raportoare

  • modulul de analiza a datelor, bazat pe tehnologia SAS, lider mondial in domeniu;

  • modulul de gestionare si automatizare a fluxurilor de documente interne este dezvoltat pe baza tehnologiei ELO.

Pentru a permite tuturor entitatilor raportoare familiarizarea cu noul portal, ONPCSB a pus la dispozitia acestora o varianta de test, incepand cu data de 9 octombrie, si a organizat o serie de sesiuni de intruire online.

Noul sistem al ONPCSB, alaturi de celelalte initiative, precum cea referitoare la implementarea unor mecanisme de analiza blockchain, reflecta preocuparea Oficiului de aliniere cu tendintele globale in domeniu si cresterea permanenta a produselor de analiza”, se arata in comunicatul publicat pe pagina web a ONPCSB.

Structura de supraveghere si control a furnizorilor de servicii cripto

Astfel, ONPCSB bifeaza unul dintre obiectivele pe care si le-a propus pentru anul 2023 - implementarea noului soft de analiza financiara - conform Raportului de Activitate pentru anul 2022 al institutiei.

Raportul mentioneaza ca ONPCSB vizeaza infiintarea unei structuri in cadrul Oficiului cu atributii exclusive de supraveghere si control a furnizorilor de servicii de schimb intre monede fiduciare si criptomonede si a furnizorilor de portofele digitale.

"Anul 2023 implica la randul sau o serie de provocari in realizarea misiunii Oficiului, pe care sunt convins ca le vom adresa cu acelasi profesionalism si cu aceeasi eficienta ca si pana acum.

In primul rand, ne vom concentra pe asigurarea cresterii calitatii si eficientei activitatii analistilor Oficiului, propunandu-ne sa operationalizam si sa asiguram cadrul de utilizare eficienta a tuturor functionalitatilor oferite de Sistemul Informatic Integrat de Analiza a Informatiilor, asigurand astfel implementarea deplina a acestui sistem performant la nivelul ONPCSB.

 Interesul specific pe care il vom acorda in cursul anului 2023 procesului de digitalizare a managementului documentelor la nivelul Oficiului, ce va permite dinamizarea activitatii si reducerea volumului de documente in format fizic, asigurand in acelasi timp premisele adaptarii permanente a activitatilor si proceselor ONPCSB la progresele care au loc in era digitala”, se arata in Raportul de Activitate al institutiei pe 2022.

Cum va functiona noul sistem informatic al ONPCSB

In noiembrie 2021, SolvIT Networks a depus oferta pentru furnizarea catre ONPCSB a unui sistem informatic integrat de analiza a informatiilor, proiect care urmareste consolidarea capacitatii institutiei in prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

Cu o durata de 13 luni, proiectul va permite modernizarea mecanismelor de colectare a datelor de la entitatile raportoare, automatizarea preluarii datelor din rapoartele de tranzactii suspecte primite de la entitatile raportoare, eliminarea operatiunilor manuale necesare prelucrarii rapoartelor RTN (Rapoarte Tranzactii Numerar) si RTE (Rapoarte Tranzactii Externe) preluate zilnic de la entitatile raportoare, precum si evaluarea automata a tranzactiilor financiare raportate in vederea identificarii suspiciunilor de spalare de bani si finantarea terorismului, in conformitate cu scenariile/regulile de detectie definite.

Sistemul IT va permite si gestiunea electronica a rapoartelor de tranzactii suspecte, generarea alertelor pe baza scenariilor de detectie bazate pe reguli privind indicatorii de risc, precum si implementarea unui sistem de scoring al prioritatii pe baza unui punctaj acordat regulilor/criteriilor de risc din scenariile de detectie”, se arata intr-un comunicat al Solvit Networks.

De asemenea, sistemul IT va asigura analistii institutiei cu instrumente moderne pentru efectuarea de analize in toate sursele de date, prin utilizarea de algoritmi avansati de cautare (inclusiv in date nestructurate si surse deschise), reprezentarea grafica a diagramelor de retea care sa asigure afisarea entitatilor si a fluxurilor financiare, inclusiv cu informatii geospatiale (suprapuse pe o harta) si instrumente de data mining.

ONPCSB este unitatea de informatii financiare a Romaniei, aflata in subordinea Ministerului Finantelor Publice. Institutia este organizata si functioneaza in baza Legii nr.129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, avand ca obiect de activitate primirea, analiza, prelucrarea si diseminarea informatiilor cu caracter financiar, supravegherea si controlul, conform legii, al entitatilor raportoare in scopul prevenirii si combaterii spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani