Romania adera la Schenghen si cu frontiele terestre. Companiile au pierdut miliarde de euro pentru ca nu eram integrati complet
Vesti bune pentru antreprenori: Romania va fi membru cu drepturi depline in spatiul Schengen incepand cu 1 ianuarie 2025. Anuntul a fost facut joi, 12 decembrie 2024, de premierul Marcel Ciolacu. Seful Executivului a declarat ca pentru companiile romanesti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comertul si va reduce costurile logistice. Asta inseamna ca marfurile romanesti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia si va crea noi oportunitati de afaceri si locuri de munca.
In prezent, Romania este integrata in Schenghen maritim si aerian, nu si cu frontierele terestre, ceea ce cauzeaza antreprenorilor pierderi de miliarde de euro. In luna martie 2024, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) arata ca industria a pierdut peste 16,6 miliarde de euro, respectiv peste 16% din totalul pietei pentru ca granitele terestre nu erau in Schenghen. Conform transportatorilor, pierderile in 2022 au fost de 2,41 miliarde euro, iar in 2023 de 2,55 miliarde de euro, din cauza cozilor kilometrice formate la punctele de frontiera cu Ungaria si cu Bulgaria.
Prezentam declaratia facuta de Marcel Ciolacu:
“Romania va fi membru cu drepturi depline in spatiul Schengen incepand cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorica care a fost luata in urma cu putin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptatii si a demnitatii nationale si un semnal clar ca nu vom accepta vreodata sa fim cetateni de mana a doua in Europa!
Este, inainte de toate, un triumf al tuturor romanilor, indiferent de optiunea politica sau de situatia sociala. Este o victorie a muncii in echipa pentru binele tarii. Pentru ca, la acest moment, au contribuit lideri de opinie din tara si din strainatate, personalitati publice si oameni obisnuiti, alaturi de ministri, diplomati, europarlamentari si tehnicieni din zeci de institutii.
Pentru companiile romanesti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comertul si va reduce costurile logistice. Asta inseamna ca marfurile romanesti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia si va crea noi oportunitati de afaceri si locuri de munca.
Iar, pentru romani, aceasta decizie aduce beneficii concrete si imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care calatoresc frecvent in Romania, in special in perioada sarbatorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fara controale suplimentare. Asta inseamna mai mult timp petrecut cu familiile si mai putin stres in calatorii.
Astazi, practic, vedem cu totii rezultatul eforturilor sustinute pe care le-am inceput din prima zi a mandatului de premier, cand am anuntat ca integrarea deplina a Romaniei in Schengen reprezinta una dintre marile prioritati ale acestui Guvern.
Am avut, in acest timp, numeroase intalniri cu omologii mei din statele europene, care au devenit sustinatori ai cauzei noastre si vreau sa le multumesc in mod special cancelarului german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sanchez, premierului italian Giorgia Meloni si, nu in ultimul rand, celui maghiar, Viktor Orban. Sprijinul lor a fost esential. De asemenea, le multumesc si liderilor Comisiei Europene si ai Parlamentului European, care au fost permanent alaturi de noi si ne-au ajutat sa ajungem la decizia de azi.
As dori, nu in ultimul rand, sa le multumesc romanilor pentru sprijin si increderea acordata! Impreuna, am demonstrat ca Romania merita sa fie tratata cu respect si ca cetatenii acestei tari au drepturi egale cu cei europeni”.