Grid star
eveniment

ROMANIA A TRIMIS COMISIEI EUROPENE CEREREA DE PLATA – Banii solicitati. Conditia care trebuia indeplinita

Romania a indeplinit la timp si integral cele 7 jaloane asociate acestei transe prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta, iar transmiterea cererii de plata catre Comisia Europeana a fost conditionata de acest lucru.

 
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu a semnat prima cerere de plata, in valoare de 907,669 milioane de euro, in cadrul Acordului de imprumut privind Mecanismul de Redresare si Rezilienta. Mecanismul are o valoare totala de 14,94 miliarde de euro si a fost semnat in 2021 cu Comisia Europeana. Documentul a fost semnat de ministrul finantelor in contextul in care Romania a trimis la Bruxelles cererea de plata in valoare totala de 3 miliarde de euro.

Prima transa

Aceasta este prima din cele 10 transe programate pentru a fi disponibilizate in perioada 2022-2026. Potrivit Regulamentului privind instituirea Mecanismului de Redresare si Rezilienta, statele membre au posibilitatea de a transmite cereri de plata de doua ori pe an.
Guvernul are ca prioritate zero implementarea cat mai rapida si eficienta a reformelor asumate prin PNRR. Romania a indeplinit la timp si integral cele 7 jaloane asociate acestei transe prevazute in Planul National de Redresare si Rezilienta, iar transmiterea cererii de plata catre Comisia Europeana a fost conditionata de acest lucru. Acesta este inca un pas pe care il parcurgem pentru ca fiecare ban cheltuit sa fie pentru modernizarea tarii.", a declarat ministrul Finantelor.

PNRR, structurat pe sase piloni

Potrivit Finantelor, fiecare tragere din imprumut este acordata in conditii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene, si are o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizarii, din care o perioada de gratie de 10 ani. Rambursarea se va face in rate egale pe perioada ramasa pana la maturitate.
Planul National de Redresare si Rezilienta este structurat pe cei 6 piloni prevazuti in Regulamentul Mecanismului de Redresare si Rezilienta si este impartit in 15 componente, astfel incat sa acopere nevoile Romaniei si, concomitent, sa urmareasca prioritatile Comisiei Europene. Cei sase piloni sunt: tranzitie verde, transformare digitala, crestere inteligenta, coeziune sociala si teritoriala, sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala, politici pentru generatia urmatoare, copii si tineri.

MIPE a cerut 3 miliarde euro

Si Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) anunta ca a transmis Comisiei Europene prima cerere de plata din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in valoare de aproximativ 3 miliarde de euro. Din aceasta suma, 2,03 miliarde euro reprezinta sprijin financiar nerambursabil, iar 0,90 miliarde euro sprijin sub forma de imprumut. Din suma solicitata spre rambursare prin cererea de plata, Romania va incasa 2,56 miliarde euro, valoarea ce rezulta dupa deducerea prefinantarii primite pana in prezent. Concret, din componenta de granturi va fi rambursata o suma de 1,77 miliarde euro, iar din cea aferenta imprumuturilor 0,78 miliarde euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani