ROMANIA A SEMNAT ACORDUL INTERNATIONAL DE COMBATERE A EVAZIUNII CRIPTO – 48 de tari semnatare vor ca bursele cripto sa fie obligate sa partajeze informatii despre contribuabili cu autoritatile fiscale
S-a semnat un acord de catre 48 de tari, printre care si Romania (click aici pentru a citi), care prevede schimbul automat de informatii intre jurisdictii pentru a combate evaziunea fiscala prin intermediul tranzactiilor pe bursele cripto, conform unei declaratii comune consemnate intr-un comunicat al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Standardele de transparenta fiscala ar urma sa fie aplicate incepand din 2027, se precizeaza in documentul citat.
Gilda Popa
Cadrul de raportare pentru active cripto (CARF) devine, prin semnarea acestui acord, o componenta cheie a Standardelor internationale pentru schimbul automat de informatii in materie fiscala dezvoltate de OCDE in cadrul unui mandat G20. Noua componenta vine in contextul unei adoptari rapide a activelor digitale pentru o gama larga de investitii si operatiuni financiare. Spre deosebire de produsele financiare traditionale, activele cripto pot fi transferate si detinute fara interventia intermediarilor financiari traditionali, cum ar fi bancile, si fara ca vreun administrator central sa aiba vizibilitate deplina fie asupra tranzactiilor efectuate, fie asupra detinerilor de astfel de active, mentioneaza OECD in comunicat.
"Anuntul privind o actiune internationala coordonata privind activele cripto este un pas important, care marcheaza o alta etapa notabila catre abordarea pe scara larga si coordonata a actiunilor de combatere a evaziunii fiscale printr-o mai mare transparenta si schimb de informatii. Salutam sprijinul amplu (n.r. al celor 48 de tari semnatare) pentru a implementa rapid schimbul international de informatii colectate in conformitate cu standardul OCDE privind ctivele cripto. Comunitatea internationala se poate baza pe OCDE si pe Forumul global pentru transparenta si schimb de informatii in scopuri fiscale pentru a se asigura ca arhitectura transparentei fiscale ramane atat actualizata, cat si eficienta in viitor” a declarat secretarul general al OCDE Mathias Cormann in comunicatul transmis de organizatie la finalul acestei saptamani.
China, Rusia si Turcia nu au semnat acordul
Mai multe tari cu o expunere cripto considerabila, cum ar fi Turcia, India, China, Rusia si toate natiunile africane, nu sunt semnatare ale acordului. Acest lucru ar deschide „oportunitati” considerabile pentru a ascunde profiturile cripto in legislatii care nu au aderat la standardele de transparenta fiscale agreate de OCDE.
"Invitam alte jurisdictii sa ni se alature in vederea imbunatatirii sistemului global de schimb automat de informatii, care nu lasa ascunzisuri pentru evaziune fiscala”, se arata intr-un comunicat prin care Marea Britanie anunta, la randul sau, semnarea acestui acord.
Dupa transmiterea documentului final CARF ministrilor de finante din G20 in octombrie 2022, G20 a solicitat Forumului global privind transparenta si schimbul de informatii in scopuri fiscale – principalul organism international ad-hoc care reuneste 168 de tari si jurisdictii – sa se bazeze pe angajamentul si procesele sale de monitorizare pentru a asigura implementarea pe scara larga a CARF de catre jurisdictiile relevante.
"Acordul final cu privire la CARF a fost finalizat dupa doi ani de negocieri. Regatul Unit conduce primul angajament global de acest fel de a combate evaziunea fiscala offshore. Va insemna ca platformele cripto vor fi obligate sa inceapa sa impartaseasca informatii despre contribuabili cu autoritatile fiscale, ceea ce in prezent nu fac, asigurandu-se ca aceste autoritati pot face schimb de informatii pentru a impune conformitatea fiscale”, se mai arata in comunicatul transmis de autoritatile din Regatul Unit.
Dupa finalizarea instrumentelor legale si operationale ale CARF, Forumul Global a creat un „Grup CARF” care se va ocupa de implementarea reglementarilor. Problema schimbului international de informatii legate de activele cripto va fi discutata in continuare la cea de-a 16-a reuniune plenara a Forumului Global, care va avea loc la Lisabona, Portugalia, in perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2023.