ROLUL ROMANIEI IN ASIGURAREA SECURITATII ENERGETICE - Mihai Daraban: Ramane sa vedem daca Europa chiar isi doreste sa se debaraseze de gazul rusesc
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu EY Romania si Asociatia Producatorilor de Energie Electrica (HENRO), a organizat in 17 noiembrie forumul international intitulat "Rolul Romaniei in asigurarea securitatii energetice a Europei”. Evenimentul a avut ca tema centrala problema securitatii energetice din perspectiva Romaniei, si s-a axat pe identificarea unor solutii concrete.
Preocuparile actuale legate de securitatea energetica a Uniunii Europene (UE) pun in prim plan eforturile nationale si europene pentru asigurarea de energie sigura, accesibila si sustenabila, atat prin diversificarea furnizorilor de gaze naturale si a surselor producatorilor de energie electrica, cat si prin utilizarea tehnologiilor de ultima generatie si implementarea solutiilor de eficienta energica.
Alternativa la gazul rusesc
"De-a lungul timpului, la nivelul Comisiei Europene s-a vorbit de mai multe proiecte referitoare la alternativa la gazul rusesc. Doar s-a vorbit, pentru ca, din diferite motive, acestea nu s-au pus niciodata in practica. In 2008, de exemplu, se discuta despre proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — Romania Interconnector) care isi propunea transportul gazelor naturale din regiunea Caspica, pe teritoriul Azerbaidjanului si Georgiei, si traversarea Marii Negre cu ajutorul navelor metaniere. S-a considerat atunci ca in Turkmenistan e dictatura, ca si cum in Rusia ar fi domnit cea mai autentica democratie. Problema este ca renuntandu-se la aceste proiecte, nu a mai fost realizata nici infrastructura de stocare a gazelor, iar in acest moment Europa nu este pregatita deloc din acest punct de vedere.
In mod evident, exista alternative la gazul rusesc. Sunt piete functionale precum cele din Qatar, Algeria, Trinidad Tobago, SUA sau Norvegia. Cu totii asteptam s-o vedem pe doamna Ursula Von der Leyen semnand contracte cu una dintre aceste tari cu maxima celeritate. Nu poti sa nu creezi alternative stiind ca ele exista. Ramane sa vedem daca Europa chiar isi doreste sa se debaraseze de gazul rusesc sau sunt numai simple declaratii”, a declarat presedintele CCIR, Mihai Daraban.
Strategia Comisiei Europene
"Strategia-cadru a Comisiei Europene pentru o uniune energetica rezilienta a reconfirmat importanta securitatii energetice prin includerea acesteia ca primul din cei cinci piloni care stau la baza uniunii energetice. In acelasi document, Comisia Europeana a prezentat viziunea care ar trebui sa se materializeze printr-un sistem energetic integrat la nivel european, bazat pe competitie si libera circulatie a energiei peste granite. Astfel, se contureaza doua directii strategice.
Pe de o parte asigurarea securitatii energetice la nivel national, cu proiecte de investitii precum cresterea capacitatilor energetice nucleare, dar si diversificarea mixului energetic. Pe de alta parte, consolidarea rolului Romaniei ca si contributor la asigurarea securitatii energetice in plan regional. Specific pentru piata de gaz, Romania este avantajata prin pozitia sa geografica in bazinul Marii Negre si potentialul hidrocarburilor din zona offshore. In acelasi timp insa interconectarea sistemului national de transport al gazelor cu cel al tarilor vecine este esentiala, si de aici importanta dezvoltarii sistemului national de transport pe coridorul BRUA si dezvoltarea pe teritoriul national a Coridorului Sudic care sa asigure interconectarea cu resursele de gaze din Bazinul Caspic, din estul Marii Mediterane si din Orientul Mijlociu”, a declarat Georgiana Iancu, Partener, Coordonator Taxe Indirecte, EY Romania.