ROBOR, IN SCADERE IN ULTIMELE 7 ZILE – In 14 noiembrie era 8%. BNR a facut anuntul cu privire la cotatia actuala. Rate mai mici pentru cei care au credite bancare
Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 este in scadere de o saptamana.
Luni, 21 noiembrie 2022, Banca Nationala a Romaniei condusa de Mugur Isarescu (foto) a anuntat ca ROBOR este cotat la 7,91%.
Iata evolutia din ultima saptamana:
ROBOR este un indicator foarte important, de referinta pentru calculul dobanzilor creditelor luate in lei, iar cu ajutorul acestuia se stabilesc dobanzile la ratele pe care va trebui sa le platim in fiecare luna. Scaderea indicelului inseamna si rate mai mici la banca.
Ancheta la banci
Consiliul Concurentei anunta la inceputul lunii ca a finalizat inspectiile inopinate efectuate la cele 10 banci participante la stabilirea ratelor de referinta ROBID/ROBOR. Potrivit Consilului, inspectiile s-au derulat in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri intre cele 10 banci pentru fixarea ratei dobanzii ROBOR, la un nivel cat mai ridicat, in cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinta pentru ROBOR si ROBID). Astfel, investigatia vizeaza activitatea bancilor pe piata monetara interbancara desfasurata in cadrul procedurii de fixing, precum si cea desfasurata in intervalul de 15 minute dupa efectuarea "fixingului”, respectiv atragerea si plasarea depozitelor interbancare de catre bancile participante la stabilirea ratelor de referinta ROBOR/ROBID la nivel national.
Consiulul Concurentei preciza ca potentiala practica anticoncurentiala afecteaza intreg teritoriul Romaniei, indicele ROBOR stabilit de cele 10 banci fiind o componenta a pretului (rata dobanzii) pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor fizice inaintea datei de 2 mai 2019 si a creditelor in lei cu dobanda variabila acordate persoanelor juridice din toate sectoarele economice.
Rata de referinta
ROBOR este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele plasate intre cele 10 institutii de credit relevante din punctul de vedere al activitatii pe piata monetara interbancara din Romania, selectate pe baza unor criterii de performanta stabilite de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
ROBID este rata de referinta a pietei monetare interbancare pentru depozitele atrase de catre banci de la alte banci participante la tranzactiile de pe aceasta piata. ROBID se determina in cadrul aceleiasi proceduri de fixing, impreuna cu ROBOR.