ROBOR, COSMARUL ROMANILOR CU CREDITE IN LEI – Cresterea, de necontrolat. Cotatia anuntata. Ratele la banci explodeaza (Document)

799

sursa foto: dcnews.ro

Continua cosmarul romanilor cu credite in lei. Indicele ROBOR la trei luni folosit pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei contractate inainte de luna mai 2019 pare de neoprit, si continua sa creasca alarmant de la zi la zi.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri, 6 mai 2022, noua cotatie: 5,20%. De precizat ca la inceputul saptamanii, ROBOR era cotat la 5,01%. O crestere uriasa in decurs de cateva zile. Si pare ca lucrurile nu se vor opri aici.

Ce pot face romanii

Romanii care au credite in lei pot face economii lunare importante la plata ratelor prin trecerea de la indicele ROBOR la noul indice IRCC, arata Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF).
In contextul majorarii accelerate a dobanzilor pe piata interbancara, AURSF a analizat seriile de date aferente indicilor monetari folositi pentru calcularea ratelor de dobanda la creditele bancare pentru populatie (IRCC, ROBOR 3M, ROBOR 6M), de la introducerea IRCC, in luna mai a anului 2019.
Rezultatul analizei este extrem de clar. In peste 98% dintre zilele lucratoare din mai 2019 si pana in prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar in peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioara indicelui ROBOR 6M (ROBOR la 6 luni).
Potrivit Asociatiei, aceste rezultate vin sa dovedeasca o data in plus justetea deciziei luate de Guvern in 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotatiilor la un indice calculat pe baza tranzactiilor efective, principiu care a fost sustinut intotdeauna de AURSF.

Trecerea de la ROBOR la IRCC

Consumatorii care au luat credite in lei din mai 2019 si pana astazi cu dobanzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, insa foarte multi dintre cei care au incheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt in continuare afectati de nivelurile superioare ale ROBOR fata de IRCC si continua sa plateasca rate mai mari la creditele contractate.
AURSF ii informeaza pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate in functie de ROBOR ca au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, in baza unei cereri formulate, la care institutiile de credit au obligatia sa raspunda in termen de maximum 60 de zile si sa incheie un act aditional cu consumatorii.
Daca ROBOR 3M a depasit 4,7%, iar ROBOR 6M a depasit 4,8%, IRCC aplicat in contractele de credit pana la finalul lunii iunie va fi de 1,86%, iar in trimestrul urmator de 2,65%, in conditiile in care, in acest an, in contextul cresterii dobanzii de politica monetara pentru a contracara inflatia, ROBOR va continua sa creasca, depasind 5% si poate chiar 6%, potrivit Asociatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

liternet