Grid star
business capital

RISCURI – La cat s-a ridicat cea mai mare dauna achitata in 2019 in Romania pentru o locuinta

Cea mai mare dauna achitata in 2019 in baza unei polite facultative de locuinta a fost in valoare de peste 782.000 lei (165.000 euro), fiind urmata de doua daune in valoare de 590.600 lei (124.000 euro), respectiv 505.900 lei (106.700 euro).

Potrivit Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania condusa de Adrian Marin (foto), cele mai mari zece daune la locuinte achitate anul trecut de asiguratorii membri UNSAR au insumat peste 4,6 mil. lei (972.000 euro), potrivit unei analize realizate de asociatie pe baza datelor furnizate de companiile membre. Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii si ultima de inundatii:

„Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei in urma unui incendiu, cutremur, inundatii sau a altui eveniment neprevazut poate genera o povara financiara uriasa, asa cum ilustreaza valorile prezentate anterior”, au declarat reprezentantii UNSAR.

Potrivit UNSAR, riscurile care genereaza cele mai multe daune pe politele de asigurare de locuinte sunt incendiul, alunecarile de teren, inundatiile (atat fenomenele naturale, cat si cele cauzate de spargerea tevilor), furtunile si greutatea stratului de zapada:

„Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea proprietarilor de locuinte, peste 96% dintre romani avand locuinte proprietate personala, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrasteaza cu gradul de acoperire prin asigurare inca redus, chiar si in conditiile in care, pe langa incendii, explozii sau alte riscuri individuale, exista pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scara larga. Astfel, acest context scoate in evidenta importanta unei protectii financiare adecvate cu ajutorul unei asigurari specializate”, au mai precizat reprezentantii UNSAR.

In 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor de locuinte au urcat cu 6%, in timp ce despagubirile brute platite au crescut cu 47%, arata datele ASF.

La sfarsitul anului trecut erau in vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuinte, din care 1,73 milioane – asigurari obligatorii si 1,53 milioane – asigurari facultative. Comparativ cu sfarsitul anului 2018, numarul total de contracte de asigurare pentru locuinte a urcat cu 2,2%.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani