Riscuri la adresa stabilitatii financiare a Romaniei. BNR explica ce se intampla (Raportul)
16 June 2024 09:50 Lumea Banilor 1120Banca Nationala a Romaniei a intocmit un raport coordonat de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (foto stanga, langa Mugur Isarescu) cu privire la stabilitatea financiara a Romaniei.
In raport se arata, printre altele, ca institutiile financiare autohtone au ramas reziliente in contextul socurilor multiple din ultimii ani, incepand cu criza pandemica si intreruperile in lanturile de aprovizionare determinate de aceasta, urmate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei si criza energetica, continuand cu turbulentele in sectorul bancar din SUA si Elvetia in primavara anului 2023 si incheind cu intensificarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Se remarca insa emergenta unor noi factori de risc.
Principalele riscuri
Incertitudini la nivel global in contextul razboiului din Ucraina si al conflictului din Orientul Mijlociu:
-asteptarile cu privire la cresterea economica la nivel global s-au imbunatatit usor, dar perspectivele pe termen mediu se mentin incerte;
-intensificarea tensiunilor geopolitice poate abate cresterea economica si inflatia de la traiectoria asteptata, cu influente negative asupra increderii investitorilor si costurilor de finantare.
Tensionarea echilibrelor macroeconomice interne:
-nivelul si persistenta deficitelor gemene se mentin drept riscuri importante la adresa stabilitatii financiare;
-intarzierea reformelor si a absorbtiei fondurilor europene este un alt factor de risc: din PNRR, desi Romania a primit 9,4 miliarde. euro, bugetul executat este de circa 20 la suta din sumele primite si 6,7 la suta din total. Intarzierile, indeosebi in cazul proiectelor finantate prin granturi PNRR, ar putea genera o presiune suplimentara indirecta asupra echilibrului fiscal-bugetar, prin nematerializarea impactului favorabil asupra cresterii economice.
Riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental:
-capacitatea sectorului populatiei de onorare a serviciului datoriei bancare s-a diminuat usor pe parcursul anului 2023;
-in cazul companiilor nefinanciare, riscul de credit s-a ameliorat la nivel agregat, insa pe anumite segmente se observa o majorare a acestuia, iar performantele financiare ale firmelor s-au deteriorat usor.
Riscul asociat provocarilor la adresa securitatii cibernetice si inovatiei financiare:
-materializarea riscurilor cibernetice poate conduce la pierderi financiare semnificative, diminuarea increderii in institutiile financiare, intreruperea serviciilor critice si contagiunea altor sectoare prin legaturile tehnologice si financiare.