Grid star
interviuri

REVOLUTIE IN LUMEA MEDICALA – Cardiologia interventionala are un nou nume: Angiograful care detecteaza, pune diagnostic si efectueaza interventii de mare performanta minim invazive asupra bolilor cardiovasculare

Pandemia de covid-19 a resetat sistemul medical din Romania si a creat nevoia unor noi aparaturi pentru preintampinarea multiplelor afectiuni generate de astfel de virusuri, dar si pentru tratarea bolilor deja existente, ori depistarea in stare incipienta a unor afectiuni care necesita interventie medicala. In ultimii trei ani, unitatile medicale din Romania au constatat nevoia dotarii cu noi aparaturi, mai performante si mai rapide, pentru a veni in ajutorul medicilor pentru care notiunea de unitate de urgenta ramane permanenta.

Lumea medicala a beneficiat astfel de un boom in ce priveste dotarile spitalelor si centrelor medicale, la aceasta procedura participand si fiind selectionati parteneri profesionisti care pot livra aparaturi de ultima generatie.

In aceasta linie il regasim si pe Mihai Peptan, mst. dpl. inginer expert in inginerie medicala si clinica, director al Minimed Solutiones SRL, societate care in ultimii ani a livrat aparatura produsa de cei mai titrati producatori – Phillips, Metronic, General Electric, etc. - pentru dotarea a peste 35 de unitati medicale.

 

Spitalul Judetean de Urgenta Dambovita a infiintat Sectia de cardiologie interventionala

 

Cea mai recenta inaugurare a unui astfel de aparat revolutionar a avut loc luni, 13 mai 2024, la Spitalul Judetean de Urgenta Dambovita, unde a fost infiintata Sectia de cardiologie interventionala (ANGIOGRAF), unde a fost prezentat in premiera Angiograful care detecteaza, pune diagnostic si efectueaza interventii medicale de mare anvergura cu proceduri minim invazive pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Aparatul revolutionar este prezent si la Sectiile de chirurgie interventionala de la Spitalul Targu Mures, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Bagdasar Arseni din Bucuresti sau Spitalul Fundeni din Capitala.

 

Lumea Banilor a stat de vorba cu Mihai Peptan pentru a afla mai multe detalii despre ce presupune implementarea unor astfel de aparaturi, importanta si utilitatea publica a acestora:

 

Cum ati inceput acest business?

Am inceput in anul 2008, dupa ce am lucrat timp de sase ani la una dintre cele mai mari firme de aparatura medicala de laborator. Initial, am fost inginer de service pe echipamente de absorbtie atomica, unde am absolvit cursurile Analitik Jena AG din Germania apoi, ajungand in lumea analizelor de laborator medicale, am devenit expert pe partea de biochimie si imunologie. Si pentru aceasta specializare am absolvit mai multe cursuri efectuate de catre producatorii diverselor tipuri de echipamente medicale. Avand aceasta pregatire, am decis sa pornesc propria afacere de livrare de aparatura medicala, import, distributie si service. De-a lungul acestor ani, am dotat zeci de unitati medicale cu aparatura de inalta performanta. Din anul 2018, imbinand cunostintele din inginerie medicala si cunostintele din inginerie tehinca, am investit intr-o firma de constructii si am reusit sa implementez proiecte cu echipamente de mare tonaj care necesita amenajari de spatii in conformitate cu normele CNCAN, DSP si ISU pentru echipamentele radiologie si imagistica (CT, RMN, etc.), devenind astazi, fara modestie, etalon in dotarea si amenajarea spatiilor de radiologie si imagistica.

Spre exemplu, noi suntem cei care am creat sistemele integrate de radiologie si imagistica care au fost implementate la Institutul Fundeni, in cadrul Sectiei de radiologie, la Bagdasar Arseni, sau la Complexul Multifunctional Caraiman. Ca sa intelegeti amploarea, am schimbat toate cablurile electrice de inalta, medie si joasa tensiune in aceste sectii. Aceste lucrari la instalatiile electrice erau necesare pentru a preintampina tragedii de genul celor petrecute la Materinitatea Giulesti. De altfel, si in cadrul acestei unitati am intervenit pentru modernizarea aparaturii si spatiilor aferente, absolut necesare in stabilirea diagnosticelor pacientilor. De aici, am continuat dotarea unitatilor medicale, cea mai recenta licitatie castigata fiind proiectarea, executie si dotare a Spitalului Ministerului Afacerilor Interne Dimitrie Gerota, in valoarea de peste 1,240 miliarde lei.

 

Ce va deosebeste fata de alte societati care, la randul lor, se ocupa cu dotarea unitatilor medicale?

Experienta profesionala si suportul arhitectilor si inginerilor in constructii. Pentru dotarea unor astfel de sectii sunt necesare lucrari de mare amploare, care incep cu analiza de rezistenta mecanica a podelelor si tavanelor, pe care o facem negresit in toate centrele medicale in care am intervenit, pentru a vedea daca spatiul alocat noii aparaturi medicale suporta greutatea acestor sisteme, dat fiind ca majoritatea spitalelor sunt constructii vechi. Am gasit gauri, usi astupate in diafragma de beton a spitalor pe care a trebuit sa le rezolvam, pentru a preintampina tragedii. Toate lucrarile pe care le efecutam inaintea montarii aparatului au la baza un proiect tehnic care contine detalii de executie, specifica pe unde sunt trase cablurile electrice de inalta, medie si joasa tensiune pe care le inlocuim, unde e centrala, unde sunt senzorii, si multe alte elemente despre care este necesar ca unitatea medicala sa aiba cunostinta in eventualitatea unor alte lucrari. Acest lucru nu este frecvent intalnit, si asta ne diferentiaza fata de alte companii.

 

Vorbiti-ne, va rugam, despre acest aparat revolutionar?

Angiograful pe care l-am instalat la Spitalul Judetean Dambovita are bratul C (vezi foto), adica este montat pe tavan, contine o masa de pacient, are generator de inalta tensiune, tub raze X, colimator, tehologii de reducere a dozei, detector digital, vizulizare si afisare imagine in camera de examinare, vizualizare si afisare imagine in camera de control, module de control sistem, sistem digital si moduri de operare, aplicatii software, conectivitate, sistem de monitorizare parametrii hemodinamici, sistem IVU & FFR integrat angiograf, sistem integrat de tomografie prin coerenta optica, sistem de litotritie extracorporala prin unde soc, consola pentru aterectomie rotationala coronariana, injector sincronizat cu angiograful. Ca sa fiu mai specific, acest angiograf impreuna cu celelalte sisteme complementare, respectiv consola pentru aterectomie rotationala coronariana, injector sincronizat cu angiograful, devine cel mai performant angiograf de cardiologie din tara in acest moment.

 

Ce lipseste in momentul de fata in sistemul medical din Romania?

Lipsesc specialistii in domeniul ingineriei medicale, acestia fiind cei care pot stabili nevoia tehnica si decizia tehnica din domeniul medical. Vorbim despre echipamente care necesita montaj in timpul constructiei. Nu poti face receptia la constructie decat cand e totul gata. Apoi vii cu aparatura medicala si strici constructia pentru montarea in conditii de siguranta, conform standardelor a echipamentelor medicale. De aceea, pot spune ca din punct de vedere legislativ lipeste coerenta in proiectarea, executia si dotarea unor noi unitati spitalicesti. Va dau exemplu PNRR, unde se construiesc cladirile spitalelor, iar ulterior se vor licita echipamentele medicale, necesare functionalitatii. Intreb retoric cum o sa se instaleze niste echipamente de mare tonaj dupa finalizarea constructiei, cand ele necesita montaj in timpul executiei lucrarilor de constructie? Ce unitate beneficiara a proiectelor prin PNRR poate sa gestioneze o procedura de achizitie publica de peste 1000 de echipamente medicale cu o medie de minim 2 ofertanti, adica sa evalueze 2000 de oferte? Este o chestiune care ar trebui sa dea de gandit Legislativului pentru a armoniza legea in acord cu realitatile din teren.

Daca as fi fost intrebat, ca specialist in domeniu, as fi recomandat achizitia la cheie a noilor unitati medicale din cadrul PNRR. Asa cum s-a intamplat si la Spitalul MAI Dimitrie Gerota si la Spitalul SRI Agripa Ionescu, unde lucrurile s-au facut cu cap.

Publicam in continuare imagini de la constructia si lansarea Angiografului de la Spitalul Judetean Dambovita:

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani