Grid star
criptomonede

REVOLUTIA CRIPTO STARNESTE INGRIJORARI LA DAVOS - Forumul Economic Mondial: Tehnologia blockchain poate declansa turbulente majore pe piete globale de 867 trilioane de dolari

Schimbarile rapide declansate de cresterea exponentiala a pietei cripto si de digitalizarea sau „tokenizarea” accelerata a activelor starnesc ingrijorari jucatorilor-cheie din lumea finantelor globale. Intreaga structura financiara a lumii se afla in pragul unei provocari uriase cu foarte multe necunoscute, arata expertii Forumului Economic Mondial în raportul „Active digitale, Tehnologia registrelor distribiute si viitorul pietelor de capital” publicat in mai 2021. Toate activele vor fi in cele din urma tokenizate, de la actiuni la obligatiuni si marfuri. Iar guvernele, specialistii, pietele nu stiu cum se joaca acest nou joc digital global.

„Cutremurul digital” vizeaza piete care insumeaza 867 trilioane de dolari, ceea ce inseamna de 10 ori mai mult decat PIB-ul tuturor statelor de pe planeta din 2019 si de aproximativ trei ori mai mult decat datoria globala, estimata la 255 trilioane de dolari in 2019.

Un tzunami financiar de 10 ori mai mare decat PIB-ul anual al intregii planete

Cu alte cuvinte, vorbim despre un „tzunami financiar” cu o putere de 10 ori mai mare decat economia anuala a planetei.

Majoritatea directorilor din industria criptografica prezic acum ca majoritatea, daca nu toate instrumentele financiare moderne vor functiona in cele din urma pe sine digitale, scriu jurnalistii de la coindesk.com. Mai precis, vor fi transferate in blockchain, ca sa spunem asa.

O astfel de gandire anticipativa se ascunde in spatele unui nou raport al Forumului Economic Mondial (WEF), organizatia care cuprinde toti decidentii planetei. Cel putin pana cand pandemia a limitat intalnirile fizice, WEF s-a intrunit anual la Davos, Elvetia, unde este „epicentrul” deciziilor si directiilor de reglementare globala in economie. Membrii consiliului de administratie includ presedintele Bancii Centrale Europene Christine Lagarde, CEO-ul BlackRock Larry Fink, co-presedintele executiv al grupului Carlyle David Rubenstein si omul de afaceri indian miliardar Mukesh Ambani.

In timp ce o digitalizare masiva (n.r. a instrumentelor financiare) este inevitabila, este de asteptat sa existe o rezistenta substantiala care sa limiteze adoptarea de solutii de tehnologie cu registru distribuit (n.r blockchain), din cauza incertitudinilor, insa anticipam necesitatea unei restructurari semnificative a operatiunilor comerciale si uriase provocari legate de conectarea sistemelor (n.r financiare) vechi cu solutii noi si ingrijorari legate de incertitudinea in ceea ce priveste reglementarile (n.r. noilor tehnologii)”, se arata in raport.

WEF: Pietelor traditionale si institutiilor de reglementare franeaza „tokenizarea” sistemului finantelor globale

Insa ceea ce este probabil cel mai notabil detaliu din raportul de 100 de pagini al WEF este anvergura pietelor traditionale care ar putea fi afectate de turbulente declansate de schimbarea radicala a tehnologiilor financiare anticipata de specialisti.

Astfel, noteaza coindesk.com, insumand pietele vizate, rezulta un impact asupra unor instrumente financiare care insumeaza 866,9 trilioane de dolari:

  • Equity markets (Piata de actiuni): 95 trillioane de dolari
  • Debt markets (Piata obligatiunilor): 106 trillioane de dolari
  • Securitized products (Asigurari): 10 trillioane de dolari
  • Derivatives (derivate financiare): 560 trillioane de dolari

Multi anticipeaza o estompare viitoare a liniilor dintre actiunile traditionale cotate la bursa si actiunile companiilor private tokenizate”, potrivit raportului, publicat joi, 6 mai, de WEF.

Rezultatul? Oportunitatea ar putea fi substantiala pentru o industrie criptografica deja in crestere rapida, cu o capitalizare de piata actuala in prezent in jur de 2,3 trilioane de dolari.

Insa exista inca un drum lung de parcurs inainte ca „tokenizarea” pietelor sa aiba un impact global, sugereaza raportul, si asta partial din cauza frictiunilor din partea institutiilor financiare existente si a institutiilor de supraveghere a acestora care ar putea opune rezistenta schimbarii.

Iata principalele patru provocari legate de utilizarea pe scala larga a tehnologiilor blockchain in sistemul financiar, potrivit WEF:

Riscuri legate de interoperabilitate - In timp ce solutiile si platformele sunt testate in prezent pentru diferite scenarii, DLT este inca o tehnologie de ultima ora care nu a fost inca testata in toate domeniie. Exista riscuri potentiale asociat cu modul in care sistemele bazate pe DLT se vor integra cu alte sisteme DLT si cu cu tehnologiile si platformele vechi de date, inclusiv exista dubii cu privire la masura in care interoperabilitatea va fi chiar posibila. In timp ce DLT este rezistent la probleme hardware si esecuri de proiectare a infrastructurii, arhitectura unica descentralizata poate prezenta noi riscuri de securitate cibernetica, in special in ceea ce priveste securitatea cheilor private si prevenirea diseminarilor nedorite a datelor. Avand in vedere descentralizarea datelor confidentiale, Sistemele DLT necesita un nou protocol de confidentialitate a datelor pentru a se asigura ca partile pot accesati doar anumite date.

Riscuri legate de mentenanta - Sistemele descentralizate introduc noi intrebari legate de guvernanta si reglementare. Intrebarile cheie includ: Cum sunt acestea retele actualizate si intretinute? Cum se aplica contractele inteligente, auditate si validate pe tot parcursul ciclului de viata al unui anumit activ? Care sunt riscurile derivate din reprezentarea incorecta a termenilor in codul contractului inteligent? Exista vreun risc a unui „hard fork” al blockchain-ului (adica modificarea tranzactiilor anterioare sau aducerea de alte modificari structurale ale blockchain) ? Dimpotriva, exista un risc de furt sau pierdere de active digitale date de natura ireversibila a tranzactiilor in protocolul blockchain?

Riscuri de Implementare Deoarece solutiile bazate pe DLT pot oferi un mod radical diferit de a face afaceri pentru unele organizatii, schimbarea efectiva a modelului de management este critic. Nu numai ca trebuie o colaborare stransa cu firmele care construiesc ecosistemul, trebuie de asemenea, asigurari ca organizatia are procesele necesare, oameni pregatiti si talentul de a evalua, dezvolta, masura, monitoriza si raspunde la riscuri. Trebuie adoptate noi standarde de confidentialitate si executie.

Riscuri legate de reglementare si aspectul legal - In multe jurisdictii autoritatile de reglementare ale pietelor de capital nu au a facut declaratii sau hotarari definitive asupra aplicabilitatii reglementarilor existente pentru solutii sau platforme bazate pe DLT. Astfel, exista un risc in unele cazuri care o caracteristica cheie a unei anumite aplicatiii DLT sa fie invalidata de reglementari ulterioare. Chiar in jurisdictii cu cadre de reglementare complexe, multe institutii nu au dezvoltat inca un standard al reglementarii. Riscurile de reglementare includ incertitudinea despre cerintele registrului de securitate, reglementari inter-jurisdictionale, antitrust incalcari, aplicabilitatea contractului inteligent, anti-spalare de bani (AML) si knowyour-client (KYC) si protectia proprietatii intelectuale (IP).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani