Grid star
banci

REVENIREA ECONOMICA PRIN OCHII BANCHERULUI – Omer Tetik, Banca Transilvania: „Nu ne putem baza doar pe ajutor guvernamental... Trebuie sa platim pretul la valoarea pietei”

Chiar daca revenirea economica nu este imposibila, comparatia cu anul 2019 ar putea deveni irelevanta in 2022.

Este una dintre principalele idei exprimate de catre Omer Tetik (foto), directorul general al Bancii Transilvania, prezent joi, 11 martie 2021, la dezbaterea Confidex „Recuperarea post-pandemie si drumul spre o noua economie”, organizata de catre Impetum Group.

Mai exact, Romania are marea sansa ca in 2022, spre deosebire de 2019, sa se concentreze mai mult pe energia verde si digitalizare, putand deveni chiar un nod (un hub) comercial pentru Europa. Totusi, mediul de afaceri autohton nu trebuie sa se bazeze doar pe ajutor din partea Guvernului, a sustinut Tetik.

In alta ordine de idei, contrar opiniei generale, sectorul HoReCa nu a fost lovit chiar atat de profund de criza, daunele fiind unele conjuncturale, nu structurale, a opinat Omer Tetik.

Prezentam principalele afirmatii ale CEO-ului de la Banca Transilvania:

70-75% din credite au venit direct din IMM Invest. Romania a avut un an mai bun decat multe state europene, cu toate ca am avut o scadere de PIB. Creditele pentru IMM-uri au crescut cu 20%. In aceasta criza, spre deosebire de criza anterioara, toate bancile au anuntat ca vor sa faca parte din solutie si au avut lichiditate. Avem o linie speciala de creditare pe Agribusiness, plecam de la o baza buna.

Nu toate sectoarele sunt afectate similar. Unele sunt afectate structural, altele conjunctural. Cei afectati conjunctural trebuie ajutati. In cazul sectoarelor afectate structural trebuie sa ne gandim ce facem cu companiile, cu antreprenorii si cu angajatii. Trebuie sa adresam problemele mai profund. HORECA este afectata conjunctural, asa ca probabil isi va reveni rapid. Nu ne putem baza doar pe ajutor guvernamental, ci trebuie si sa ne ajustam business-urile.

Trebuie sa atraga si statul oameni competenti, iar pentru asta trebuie sa platim pretul la valoarea pietei. Statul nu trebuie sa fie cel mai mare investitor in economie, ci trebuie sa ajute sectoarele cele mai afectate.

Foarte multi vorbesc despre revenirea la 2019, noi ne concentram pe cum trebuie sa arate lucrurile in 2022. Mult mai multe sectoare vor fi digitalizate. Vor fi multe schimbari in munca oamenilor. Vom investi mai mult in energie verde, in digitalizare. Exista posibilitatea ca Romania sa fie un hub de digitalizare si sper sa fim si un hub comercial pentru Europa. Vad un interes tot mai mare din parte investitorilor straini, nu doar a investitorilor mici. Nu cred ca va fi o problema de acces la finantare, ci de ce vrem sa facem cu industriile in care functioneaza. In agribusiness incercam sa gasim solutii. In sectorul HORECA recomandam ca statul sa aiba grija mai mare, pentru ca sunt multe alte businessuri afectate acolo.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani