REUNIUNEA SECRETARILOR GENERALI EUROCHAMBERS - Ovidiu Silaghi: Legea offshore poate permite Romaniei sa devina furnizor de gaze naturale pentru statele din regiune
Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a participat, in data de 1 iulie, la reuniunea secretarilor generali ai EUROCHAMBRES (ECH), fiind reprezentata de secretarul general al organizatiei, Ovidiu Silaghi.
Reuniunea a adus in dezbatere subiecte de interes pentru activitatea camerelor de comert membre, precum: rolul in sprijinirea companiilor, in sensul adaptarii la provocarile economice fara precedent din ultima perioada, promovarea intereselor antreprenorilor in mediul politic decizional, tranzitia catre o economie verde, cresterea gradului de digitalizare, precum si dezvoltarea economica durabila si favorabila incluziunii.
“Pandemia, razboiul din Ucraina, cresterea preturilor la energie si alimente, intreruperile lanturilor de aprovizionare si criza climatica sunt provocari care ameninta sa destabilizeze decenii de globalizare. CCIR a continuat sa sprijine oamenii de afaceri romani sa se extinda la nivel global prin organizarea de evenimente informative, misiuni economice in strainatate si forumuri bilaterale de afaceri in Romania. Misiunea noastra principala este sa ii ajutam sa gaseasca solutii si oportunitati in ciuda provocarilor. Ne bucura foarte mult faptul ca unul dintre proiectele pe care CCIR le-a sustinut si promovat de foarte mult timp, Legea offshore, a fost adoptat de catre Parlamentul Romaniei, deblocandu-se astfel investitiile din Marea Neagra. Dupa inceperea exploatarii gazelor din Marea Neagra, Romania va putea deveni chiar furnizor de gaze pentru tarile vecine, inclusiv pentru Republica Moldova.
In acelasi timp insa, am promovat transportul rutier cu emisii zero, precum si transferul catre moduri de transport mai sustenabile cum ar fi caile ferate si caile navigabile interioare. In ceea ce priveste digitalizarea, CCIR sustine modernizarea administratiei publice prin eliminarea barierelor birocratice inutile si crearea unui cloud guvernamental. La nivel macroeconomic este nevoie de o reforma a administratiei si o revizuire a cheltuielilor pentru a sprijini Romania sa iasa din procedura de deficit excesiv pana in 2024”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Silaghi.
CCIR este membra EUROCHAMBRES incepand cu anul 1993, avand initial calitatea de membru afiliat, iar incepand cu 2007, datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a obtinut calitatea de membru cu drepturi depline.
EUROCHAMBRES reprezinta peste 20 de milioane de afaceri in Europa prin 45 de membri (43 de Asociatii Nationale ale Camerelor de Comert si Industrie si doua Organizatii de Camere Transnationale) si o retea europeana de 1700 de Camere Regionale si Locale. Peste 93% dintre aceste intreprinderi sunt intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri).