RETEAUA SOLANA, PUSA IN PERICOL DE O „BALENA” DE ZECI DE MILIOANE DOLARI – Dezvoltatorii aplicatiei DeFi Solend au incercat, in premiera pe piata cripto, neutralizarea portofelului cripto al balenei

1075

Temerile ca piata cripto ar putea trece printr-un nou soc similar cu scenariul care a dus in mai 2022 la prabusirea retelei LUNA (Terra) au declansat o initiativa fara precedent in sfera finantelor descentralizate. Astfel, dezvoltatorii protocolului DeFi Solend, construit pe blockchainul SOLANA, au supus la vot preluarea controlului asupra portofelului unei balene, pentru a evita prabusirea aplicatiei DeFi si o presiune uriasa pe pretul criptomonedei native a SOLANA (SOL). Incercarea s-a lovit de numeroase critici, iar reprezentantii Solend au fost nevoiti sa reia votul, initial „pentru” neutralizarea balenei „periculoase”.

Gilda Popa

Intr-o initiativa ce pare a fi o premiera pentru industria DeFi, detinatorii de monede virtuale de pe Solend, o platforma de creditare construita pe blockchain-ul SOLANA, au supus la vot preluarea controlului asupra celui mai mare cont al sau, un asa-numit investitor ”balena”. Initiatorii au motivat demersul aratand ca acesta are detineri cripto uriase, care ar putea influenta semnificativ miscarile pietei, relateaza CNBC.

Solend este o aplicatie de finantare descentralizata care permite utilizatorilor sa imprumute si sa acorde imprumuturi fara a fi nevoiti sa treaca prin intermediari.

Propunerea, numita „SLND1: Mitigate Risk From Whale”, a fost lansata brusc duminica, 19 iunie, iar votul s-a incheiat cu un rating de aprobare de 97%, relateaza decrypt.co.

Astfel, majoritatea covarsitoare a investitorilor a fost de acord cu propunerea de preluare temporara a unui cont care apartine unei asa-numite „balene” (n.r. investitor cu detineri de de milioane dolari in criptomonede), care a depus 5,7 milioane de criptomonede SOL (criptomoneda nativa pe blockchainul Solana) in Solend, reprezentand mai mult de 95% din depozite. Aceasta in contextul in care platforma a oferit imprumuturi de 108 milioane de dolari in stablecoins USDC si Ether (ETH).

Propunerea a venit dupa ce dezvoltatorii aplicatiei l-au contactat fara rezultat pe investitor, pe fondul temerii ca acesta ar putea initia o lichidare masiva, punand presiune pe reteaua SOLANA si aruncand-o intr-un scenariu similar cu cel care a dus la prabusirea blockchainului LUNA si a tokenului nativ Terra despre care Lumea Banilor a relatat pe larg in luna mai.

Balena” risca sa puna sub presiune pretul SOLANA

Initiatorii au aratat ca o singura ”balena” se afla pe „o pozitie cu marja extrem de mare”, punand in pericol protocolul si utilizatorii sai.

In cazul in care o multime de boti incep sa concureze pentru a declansa lichidarea, acest lucru ar putea provoca haos, punand o presiune asupra retelei Solana”, au aratat dezvoltatorii Solend, potrivit CNBC.

Detaliile propunerii supuse votului includ adresa portofelului balenei si informatii mai aprofundate despre motivul pentru care acest cont ii cauzeaza probleme platformei Solend. O parte din problema principala este ca atunci cand conturile mari se confrunta cu lichidari, acest lucru poate pune presiune asupra Solend si utilizatorilor sai.

Daca SOL scade la 22,30 de dolari, contul balenei devine lichidabil pentru pana la 20% din imprumuturile lor (21 de milioane de dolari). Scopul propunerii este de a prelua controlul asupra contului balenei si de a efectua lichidarea printr-o tranzactie over-the-counter (OTC)” au spus reprezentantii Solend.

Tokenul nativ al reletei SOLANA (SOL) se tranzactioneaza marti, 21 iunie, la un pret de aproape 38 dolari.

Propunerea, extrem de neconventionala, a fost criticata pentru ca a incalcat normele DeFi si a provocat o oarecare furie in comunitatea cripto de pe Twitter. De asemenea, o singura adresa cripto a reprezentat cea mai mare pondere a token-urilor care au votat pentru preluarea portofelului balenei, ceea ce pare sa submineze ideea unei „comunitati” sustinuta de DeFi.

Solend invalideaza propunerea SLND1, dar pericolul unei lichidari ramane

Pe masura ce comunitatea a condamnat miscarea, numind-o opusul a ceea ce ar trebui sa fie DeFi si de-a dreptul ilegala, echipa Solend a initiat un al doilea vot pentru propunerea de guvernare pentru a invalida propunerea aprobata anterior. Propunerea s-a incheiat cu 1.480.264 de voturi in favoarea nerespectarii propunerii SLND1.

Noua propunere invalideaza votul anterior si pune presiune pe Solend sa gaseasca o alta solutie care sa nu implice preluari fortate de conturi.

Aceasta situatie a pus platforma de creditare cripto in dificultate. Daca Solend reuseste sa preia portofelul balenei si sa obtina puteri de urgenta, acest lucru poate salva reteaua SOLANA de o implozie DeFi. Totusi, acest lucru va arata ca bunurile oricui pot fi confiscate in cadrul platformei DeFi si poate provoca un boicot pe scara larga in comunitatile cripto.

Pe de alta parte, daca echipa Solend nu este capabila sa atenueze riscurile din jurul contului balenei, unii cred ca acest lucru poate declansa o criza pentru blockchainul Solana, ceea ce ar putea face ca pretul SOL sa scada puternic.

Criza Celsius a ridicat semne de intrebare asupra aplicatiilor DeFi

Trebuie mentionat ca aplicatiile DeFi, cum este Solend, in care utilizatorii pot tranzactiona si imprumuta fara intermediari, cum ar fi bancile, au tendinta sa fie interconectate, iar problemele din o platforma DeFi pot avea efecte in cascada asupra altora. Utilizatorii pun adesea tokenuri ca garantie pentru a imprumuta bani intr-o aplicatie si a-i depune in alta pentru randamente mai mari.

Atunci cand preturile cripto scad, asa cum s-a intamplat recent, acest lucru poate declansa apeluri in marja asupra garantiilor, iar utilizatorii care nu abordeaza aceasta situatie prin adaugarea mai multor garantii sunt lichidati intr-un proces declansat de software si executat de boti proiectati in acest scop.

Cand un utilizator este gata sa fie lichidat, acesti boti, condusi de programatori si traderi terti, se lupta pentru a lichida pozitiile, astfel incat sa poata castiga un bonus pentru acest lucru, ceea ce este o practica obisnuita in DeFi.

Acest lucru ar putea bloca tranzactiile pe blockchain, deoarece multi boti se intrec pentru a lichida pozitii. Intre timp, vanzarea de criptomonede de catre lichidatori poate, de asemenea, sa exercite o presiune suplimentara asupra preturilor tokenurilor, determinand o noua cascada de lichidari.

Aceste probleme ale aplicatiilor DeFi au fost declansate dupa ce creditorii de criptomonede centralizati pe Celsius Network si Babel au inghetat depozitele, iar zvonurile de prabusire a fondului Three Arrows Capital, a facut ca preturile activelor digitale sa scada cu doua cifre in ultimele sapte zile. Celsius a lucrat cu multe aplicatii DeFi pentru a obtine profituri mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole