RESTRANGEREA DREPTURILOR, MAXIM 90 DE ZILE DE LA INSTITUIREA STARII DE ALERTA – Legea initiata de AUR, la vot in Camera Deputatilor (Document)
Proiectul de lege initiat de AUR, partid condus de George Simion (foto), care prevede ca masurile dispuse pe durata starii de alerta care vizeaza restrangerea exercitiului unor drepturi sau a unor libertati fundamentale pot fi dispuse pentru o perioada maxima de timp de 90 de zile de la instituirea starii de alerta, figureaza pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de marti, 8 februarie 2022.
Este vorba despre propunerea legislativa pentru completarea art.4 din Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Proiectul a fost respins de Senat, insa Camera Deputatilor este for decizional.
Conform Legii 55/2020, starea de alerta se declara la nivel local, judetean sau national, atunci cand analiza factorilor de risc indica necesitatea amplificarii raspunsului la o situatie de urgenta, pentru o perioada limitata de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile. Cu toate acestea, arata initiatorii, starea de alerta poate fi prelungita ori de cate ori analiza factorilor de risc indica necesitatea mentinerii raspunsului amplificat pentru o perioada de timp suplimentara, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Caracter permanent
In expunerea de motive se arata ca in lipsa unui termen -limita legal cert, Legea 55/ 2020 da posibilitatea extinderii sine die a starii de alerta, avand drept consecinta restrangerea exercitiului drepturilor si al libertatilor fundamentale, care pot dobandi, astfel, un caracter permanent:
"Or, Constitutia Romaniei stipuleaza cu privire la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati: ‘Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unor calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii”.
Initiatorii reclama faptul ca Legea 55/202O ignora conditia privind proportionalitatea masurii restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale prin lipsa unui termen -limita pentru declararea starii de alerta:
"In acest sens, prezenta propunere legislativa completeaza Legea 55/2020 si prevede ca masurile dispuse pe durata starii de alerta care vizeaza restrangerea exercitiului unor drepturi sau a unor libertati fundamentale pot fi dispuse pentru o perioada maxima de timp de 90 de zile de la instituirea starii de alerta”.