Grid star
analize

Resposabilitatea guvernarii

Incheiem aceasta sesiune parlamentara sub semnul unei noi paradigme guvernamentale rezultate in urma respectarii protocolului de rotatie a premierilor. In acest moment, cele mai mari si mai importante partide parlamentare din Romania, PSD si PNL, au inteles ca responsabilitatea guvernarii tarii in momente dificile atat economic, cat si geopolitic, trebuie sa primeze in fata intereselor unor indivizi sau grupuri de interese politice.

Din acest motiv, partidele noastre trebuie sa se inteleaga pentru interesul superior al tarii si al lumii in care traim. A fost evident si vizibil pentru toata lumea ca cel de-al treilea partener la guvernare, UDMR, a avut o relatie civilizata, decenta si echitabila cu partidele de la guvernare. Din pacate, UDMR a ales sa mentina un stil ferm de negociere care nu le-a mai permis flexibilitatea necesara continuarii guvernarii in actuala formula.

Contam, mai departe, pe intelegerea din partea UDMR a necesitatilor actuale ale administratiei centrale si, prin urmare, pe sprijinul lor in continuarea proiectelor incepute impreuna.

In acelasi timp, lumea din jurul nostru nu mai este, asa cum ne-am obisnuit in ultimii 70 de ani, o lume a pacii si prosperitatii. Sunt actori globali care, de dragul unor lideri cu fantezii absolutiste, arunca in aer (uneori la propriu!) echilibrul economic, militar si politic mondial. Iar tara noastra se afla tocmai la granita estica a civilizatiei, democratiei si dialogului in numele prosperitatii si intelegerii intre popoare. Mult mai spre est, Federatia Rusa alege calea intunecata.

Iluzia unui "lider atotputernic” care aduce "ordine si disciplina” intr-o tara impinge chiar o parte din cetatenii europeni catre radicalism! Partide din ce in ce mai stridente in discurs le vand oamenilor minciuni frumos impachetate, ignorand constant realitatea complexa a relatiilor internationale sau domestice.

Din pacate, exista in toate partidele politice grupari care prefera conflictul in locul negocierii si compromisului, pumnul in masa in locul ascultarii si strigatele in locul vorbelor intelepte. Unele partide din tara noastra aleg exagerarea acestor atitudini radicale pana la niveluri care ajung sa ridice ingrijorari chiar de securitate interna si externa.

Este cazul, din nefericire, si in Romania! Partidele mai mici incearca sa impinga discursul in zone radicale ale spectrului politic, atat inspre stanga, cat si spre dreapta doctrinara. Mai rau, este ca aceste stridente apar si in discursul unor colegi din zona liberala, mai ales europarlamentara.

Nu o data am venit in fata dumneavoastra cu un mesaj de intelegere si decenta politica; nu o data am avertizat asupra pericolului discursului urii, radicalismului sau chiar al dezinformarii; nu o data am incercat sa va arat capcana electorala a discursului strident politic.

Acum, acest pericol este din ce in ce mai prezent in societatea romaneasca.

Daca nu intelegem ca oamenii au nevoie de un mediu propice construirii unui viitor aici, in Romania Europeana si Occidentala, riscam sa le lasam viitorul unor indivizi care vand iluzii si minciuni sfruntate doar pentru propasirea lor politica. Este usor sa strigi in gura mare nemultumirile oamenilor simpli.

Insa este extrem de greu sa vii cu solutii decente si sustenabile. Va invit sa priviti cu atentie la acei politicieni care prefera sa strige in loc sa gandeasca, sa imprastie ura si vina in loc sa vina cu solutii.

Priviti si ganditi-va ca vocea ratiunii a impins omenirea spre progres, in timp ce ura a dus la razboi si saracie. Este de datoria noastra sa aratam oamenilor ca solutiile vin din dezbatere, compromis si negociere, nu din strigate, violenta si radicalism. Astfel, oamenii vor intelege cine se lupta cu adevarat pentru viitorul lor si nu doar pentru voturile pe moment pentru a castiga o lupta electorala efemera care sa lase Romania sa fumege pe ramasitele minciunii, urii si dezbinarii.

 

sursa: facebook Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani